Jako że jesteśmy w srodku sezonu ogórkowego, to podajemy przepis na ogórki małosolne, a jesli ktos jest w stanie powstrzymać się i pozostawić dłużej, to wówczas w nagrode uzyska ogórki kiszone.
Składniki:
- ogórki 2,5kg
- polski czosnek 4 szt.
- koper
- chrzan - 2 szt po 10cm
- gorczyca - garść
- liść laurowy - garść
- ziele angielskie - garść
- sól kamienna - 2,5 łyzki stołowej kopiastej
- woda wolno przegotowana i ostudzona - 2,5l
- bańka wody 5l
Kiszenie ogórków - jest to proces fermentacji beztlenowej wywoływany przez bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus (przepisywane jako probiotyki przy leczeniu antybiotykami). Bakterie najlepiej namnażają się w temperaturze pokojowej, w zupełnej ciemności, bez dostepu do powietrza.
Czytaj więcej...