Gram Zdrowia

Home Mistrzowie Uleszka Jak powinniśmy jeść Soki warzywne i owocowe

Soki warzywne i owocowe

Drukuj
Spis treści
Soki warzywne i owocowe
SOK Z BURAKA
SOK Z MARCHWI
SOK ZE ŚWIEŻEJ KAPUSTY
SOK Z ZIEMNIAKÓW
SOK ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW
SOK Z ZIELONEJ PAPRYKI
SOK ZE SZCZAWIU
SOK ZE SZPINAKU
SOK Z KONICZYNY
SOK Z DYNI
SOK Z CZOSNKU
SOK Z ARBUZA
SOK Z WINOGRON
SOK Z CYTRYNY
SOK Z ZIELONEGO OWSA
SOK Z JARMUŻU
SOK CHRZANOWO-BURACZANY
SOK Z CZARNEJ RZODKWI I SUROWYCH ZIEMNIAKÓW
Wszystkie strony

soki-warzywne-owocowePijemy tylko soki przygotowane ze świeżych produktów. Prof. Tombak twierdzi, że podczas przyrządzania soków ze świeżych produktów związki chemiczne dodawane do gleby podczas uprawy pozostają w wytłokach. Soki przygotowujemy ze świeżych i zdrowych owoców i warzyw. Soki należy przecedzać przez podwójne sitko, które też zatrzymuje niepożądane substancje chemiczne. Soki wypłukiują stare, martwe komórki, sprzyjają rozpuszczaniu nagromadzonych soli, rozpuszczają kamienie wątrobowe i nerkowe, zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych. Zawierają tylko wodę "strukturowaną" oraz zawarte w niej witaminy i sole mineralne. knockoff christian louboutin pumps cheap louboutins christian louboutin replica.net

Sok należy pić na 20 minut przed jedzeniem, małymi łykami, przytrzymując każdy łyk na kilka sekund, by dać czas enzymom na rozpoczęcie trawienia węglowodanów (w żołądku nie trawimy węglowodanów, dochodzi tam tylko do fermentacji). Soków nie wolno słodzić białym cukrem. Cukier zmienia zasadowy odczyn soku na kwaśny, co powoduje jego fermentację w jelitach.

Świeże soki zachowują swoje składniki przez określoną ilość czasu, dlatego zaleca się ich picie (oprócz soku z buraków) zaraz po ich przyrządzeniu. Soki zostają przyswojone przez organizm w ciągu 30 minut. Nie przechowywać soków w lodówce, bo nawet krótkotrwałe przyspiesza ich psucie i fermentację. Soki owocowe zachowują wartość przez 4 godziny, warzywne przez 10 godzin. Wszystkie soki, które kupujemy w sklepach zawierają tylko 60% pierwotnej wartości. Soki możemy "produkować" w sokowirówce, maszynce do mielenia mięsa lub ścierając warzywo lub owoc na drobnej tarce (najlepiej szklanej lub plastikowej).



Soki warzywne i owocowe
 

Komentarze   

 
Guest
+1 #23 Guest 2017-04-23 13:52
Nigdy ale to nigdy nie sypiemy cukru do sokow!!!!!!
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
irek
0 #22 irek 2015-10-22 11:24
Witam,

Do soków używam wyciskarki, jestem mega zadowolony pulpa oddziela się od soku i wychodzi mega pyszny i zdrowy sok do tego co zawsze mnie irytowało przy wyciskarkach to ich mycie.. przy mojej nowej wyciskarce mycie odbywa się w kilka sekund.
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
Gość
0 #21 Gość 2015-08-08 19:41
Cytuję Guest:
Cytuję Wojciech:
Cytuję Przemek:
A co z sokiem z brokul ....pije codziennie ...wycisniete przezemnie sok brokula,seler naciowy,szpinak ...samo zdrowie! :-* zielone soki warzywne najzdrowsze sa! polecam...bedziecie zyc 120 lat :lol:

:lol: :lol:

:o
_

Ciekawe co na to ZUS :D


I kolegów też już nie będzie :((
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
Darek
+1 #20 Darek 2015-01-25 13:17
Ale te wyciskarki omega 8006 zabijają enzymy
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
halina
+2 #19 halina 2014-12-25 08:23
Cytuję cape:
Jest jeden problem z sokiem z kapusty - jest paskudny w smaku. Nawet dodanie marchewki i jabłka niewiele zmienia.

ale pomaga i to skutecznie
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
Elcia
0 #18 Elcia 2014-09-07 14:10
Soki na zimno tłoczy się wyciskarka woloobrotową a nie skokowirówką. Dwa rózne urządzenia i dwa inne procesy wyciskania soku !
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
Guest
-1 #17 Guest 2014-07-10 21:26
Cytuję bogumila:
:sigh: jak przyrzadzic sok z koniczyny???? nie ma tego nigdzie. prez sokowirowke z pelnej rorby wychidzi zaledwie lyzeczka, czy moze zasypije sie to cukrem??/

Wyciskarka wyciśnie to na pewno. Ja kupilam mpm za 600zł - najtańsza. Wyciskarki są ogólnie drogie, przeważnie za ponad 1000zł, nie wiem jak działaja te droższe, bo nie mam porównania. Nie mam zastrzeżeń do mojej choć jest troche mycia...
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
Guest
+1 #16 Guest 2014-07-10 21:24
Cytuję Wojciech:
Cytuję Przemek:
A co z sokiem z brokul ....pije codziennie ...wycisniete przezemnie sok brokula,seler naciowy,szpinak ...samo zdrowie! :-* zielone soki warzywne najzdrowsze sa! polecam...bedziecie zyc 120 lat :lol:

:lol: :lol:

:o
_

Ciekawe co na to ZUS :D
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
Guest
+1 #15 Guest 2014-07-03 16:44
Właściwie wszystkie soki zawarte w tym artykule z pewnością pomagają jak nie na przeziębienie, to na układ krwionośny, zapobiegaja zawałom serca. Z tych które najczęsciej pije polecam sok marchwiowy z Pińczowa, w rezultacie pomaga przede wszystkim na zaparcia. Big łyk na zdrowie i po kłopocie :)))) ;-)
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
cape
+2 #14 cape 2013-06-07 15:21
Jest jeden problem z sokiem z kapusty - jest paskudny w smaku. Nawet dodanie marchewki i jabłka niewiele zmienia.
Cytować | Zgłoś administratorowi
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież



Cytat

Zagadnienie ratowania ludzkiego zdrowia lub
życia w stanie nagłego zagrożenia nie znalazło,
jak dotychczas, należytego zrozumienia ani w strukturach
ochrony zdrowia, ani w systemie edukacyjnym naszego kraju.
W konsekwencji tego, umieralność i zakres utraty zdrowia są u nas
ciągle jeszcze bardzo duże.
Prof. dr hab. med. Juliusz Jakubaszko

knockoff christian louboutin wedding shoes

imitation christian loub shoes