W kwietniu 2005 roku, epidemia grypy pojawiła się w najlepiej strzeżonym szpitalu dla więźniów, gdzie pracował dr John Cannell.
W miarę rozwijania się epidemii zauważył on coś niezwykłego: chociaż w salach dookoła pojawiło się dużo przypadków infekcji, żaden z jego pacjentów, pomimo wzajemnego stykania się zarówno pacjentów jak i pielęgniarek, nie zachorował.
Jedyna różnicą było to, że wszyscy pacjenci dra Cannelli,przez kilka miesięcy lub dłużej, przyjmowali codziennie dawkę 2 000 jednostek witaminy D.
Wkrótce po ustąpieniu epidemii, pojawił się artykuł w czasopiśmie Nature mówiący o tym, że witamina D jest skutecznym antybiotykiem, którego działanie polega na zwiększeniu przez organizm produkcji białek o nazwie antimicrobial peptides. Niszczą one ściany komórek bakterii, grzybów i wirusów - również wirusów grypy.
Dr Cannell uznał, że to co się zdarzyło daje odpowiedź na następujące pytania:
- Dlaczego można przewidzieć, że grypa pojawi się w miesiącach następujących po zimowym przesileniu, kiedy poziom witaminy D jest najniższy
- Dlaczego grypa jest bardziej powszechna w klimacie tropikalnym podczas pory deszczowej
- Dlaczego istnieje mniejsze prawdopodobieństwo, że dzieci przebywające na słońcu przeziębią się.
- Dlaczego oliwa z wątroby dorsza, która zawiera witaminę D (tran), zmniejsza częstotliwość zapadania na infekcje wirusowe górnych dróg oddechowych
- Dlaczego istnieje mniejsze prawdopodobieństwo, że ludzie starsi, którzy żyją w krajach o dużym spożyciu witaminy D, takich jak Norwegia, umrą w okresie zimy
Epidemia grypy na świecie każdego roku zabija około miliona ludzi, zwykle powodując zapalenia płuc.
artykuł ukazał się w Medical News Today September 15, 2006
Komentarz dra Mercoli:
W istocie witamina D jest tym tajemniczym składnikiem, który może zarówno pomóc ochronić przed zachorowaniem na grypę, jak i wspomóc jej leczenie.
Powyższy, interesujący artykuł napisany przez uznanego eksperta od witaminy D, dra Johna Cannella, opisuje skuteczność słonecznej witaminy w pokonywaniu grypy. Wyniki, jakie uzyskał, skłoniły go do współpracy z innymi znanymi ekspertami - harvardzkimi lekarzami drem Edwardem Giovannucci i drem Michaelem Holickiem z Uniwersytetu w Bostonie - nad bardziej obszernym artykułem, w którym deficyt witaminy D połączono z występowaniem różnych schorzeń.
Bądź jednak ostrożny, bo najlepszym sposobem na zaopatrzenie się w wystarczającą ilość witaminy D NIE jest zażywanie jej w postaci pigułek czy kapsułek, ale pobieranie bezpośrednio ze słońca. Niestety stanowi to spore wyzwanie dla większości ludzi mieszkających w USA (i w Polsce również).
Jest to jeden z głównych powodów dla których ludzie tak powszechnie chorują na grypę. Po prostu nie spędzają wystarczającej ilości czasu na słońcu. Na szczęście istnieje kilka bezpiecznych i dobrych lamp słonecznych, których można używać w zimie.
Witamina D ma pozytywny wpływ w profilaktyce nie tylko na grypy, ale również:
- Chorób serca
- Raka
- Cukrzycy
- Zapaleniu jelit
- Artretyzmu
- Stwardnienia rozsianego
- Osteoporozy
... i wielu innych chorób.
Przebywanie na słońcu jest ważnym źródłem witaminy D, ponieważ promienie ultrafioletowe wyzwalają jej syntezę w skórze. Otrzymanie wystarczającej dawki promieni może nie być dla wszystkich możliwe i dlatego też w swoim artykule dr Connell omawia suplementy.
Stosowanie suplementów jest jednak trudne, ponieważ jeśli stosujesz je przez dłuższy okres czasu, istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania. Nie jest natomiast możliwe przedawkowanie witaminy D otrzymywanej dzięki słońcu, ponieważ każdy nadmiar jest usuwany.
Jeśli nie mieszkasz w takiej części świata, gdzie dzięki przebywaniu na słońcu przez cały rok, możesz wytworzyć optymalną ilość witaminy D, gorąco zalecam przyjmowanie wysokiej jakości tranu (oleju z wątroby dorsza) przez okres zimy i uważnego kontrolowania jej poziomu w krwi.
artykuł ze strony www.mercola.com
Tłumaczenie ze strony: http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/D_przeciw_grypie.htm