Spis treści |
---|
ZEWNĘTRZNA HIGIENA CIAŁA |
Czyszczenie zębów |
Czyszczenie języka |
Oczyszczanie nosa |
Oczyszczenie uszu |
Wszystkie strony |
Proszę kliknąć w nagłówek artykułu, żeby wyświetlić treść artykułu.
Po prawej stronie pojawi sie spis treści.
Czyszczenie zębów
Prof. Tobak pisze - czyścimy zęby przeważnie 30-40 sekund, gdy maksymalny efekt w celu profilaktyki i wzmocnienia zębów można osiągnąć czyszcząc je nie krócej niż 3-5 minut. Japończycy mają dobre, zdrowe zęby, a rzadko używają szczoteczek do zębów. Wolą czyścić zęby palcem wskazującym, nanosząc na niego trochę pasty do zębów. Ten sposób wspaniale czyści i wzmacnia zęby i jednocześnie masuje dziąsła. Ja ze wszystkich sposobów wybrałem swój, który składa się z ich kombinacji.
Zanim zaczniemy czyścić zęby, należy przepłukać jamę ustną. W tym celu do 1/2 szklanki wody dodaję 1 łyżeczkę soku z cytryny, co dezynfekuje jamę ustną. Potem przygotowuję pastę do zębów o następującym składzie: 3-4 krople soku z cytryny, szczypta soli i szczypta proszku z imbiru, które należy wymieszać ze sobą. Maczam w paście palec i przez 3 minuty kolejno wskazującymi palcami lewej i prawej reki czyszczę zęby i dziąsła. Po myciu zębów wypijam szklankę zielonej herbaty, ponieważ chroni ona zęby przed psuciem i hamuje rozwój mikroorganizmów niszczących emalię zębów.
Czyszczenie języka
Większość z nas ma język pokryty białawym lub żółtawym nalotem, co wskazuje na różnorodne schorzenia układu pokarmowego i zanieczyszczenie organizmu szlakami. Należy oczywiście doprowadzić układ pokarmowy do porządku. Nie można również zgodzić się na obecność nalotu, ponieważ jest on siedliskiem bakterii w jamie ustnej.
Język należy czyścić tak samo często jak zęby. Czyszczenie języka jest dość łatwe - palcem wskazującym zeskrobujemy biały nalot (od nasady do podstawy języka), póki nie pojawi sie różowe zabarwienie języka. Następnie przepłukujemy jamę ustną roztworem soku z cytryny (na 1/2 szklanki 1 łyżeczka soku) i lekko smarujemy język olejem.
Oczyszczenie nosa
Płukanie nosa i kanałów nosowych powinny się znaleźć wśród codziennych zabiegów higienicznych. Bierzemy 1/2 szklanki ciepłej wody i rozpuszczamy w niej 2 szczypty soli, 2 szczypty sodki i 1/2 łyżeczki miodu. Po wymieszaniu zawartość wlewamy do małej butelki (np. do karmienia niemowląt), nakładamy na nią smoczek i robimy w nim dużą dziurkę, by woda mogła spokojnie spływać.
Technika płukania nosa jest następująca: zatykamy jedną dziurkę od nosa, a drugą próbujemy wciągnąć wodę z butelki tak, by wylewała się ustami. To samo robimy z drugą dziurką. Kiedy opanujemy technikę płukania możemy dwukrotnie zwiększyć ilość składników i wody. Płukać nos należy rano i wieczorem. Można do płukania zastosować napar z ziół (mięta, rumianek), bo posiadają one własności antyseptyczne i aromatyczne. Płukanie nosa stymuluje zakończenia nerwowe i błonę śluzową. W czasie upałów płukanie nosa pozwala zachować wilgotność w nosie. Bardzo efektywne jest płukanie nosa wodą morską. Płukanie nosa jest najlepszą metodą leczenia chronicznego kataru oraz stanowi wspaniały zabieg tonizujący dla mózgu i układu nerwowego.
Oczyszczenie uszu
Higiena ucha nie jest bardzo skomplikowana, ale niezbędna dla zdrowia. Natura przewidziała okresowe czyszczenie ucha poprzez przemieszczenie woskowiny usznej, oczyszczającej ucho z zewnętrznych zanieczyszczeń. Z powodu zwiększenia ciśnienia woskowiny na błonę bębenkową możliwe są zawroty, bóle głowy i głuchota. Higiena ucha polega na prostej zasadzie - należy je gnieść, obracać w różne strony, odciągać w dół, do przodu i do tyłu. Wszystkie te ruchy zmuszają woskowinę i różne "nieczystości" do przemieszczania się w uchu i wychodzenia z niego. Masaż ucha wykonujemy w następujący sposób:
? wzgórek za uchem potrzeć w górę i w dół 8 razy,
? zagiąć małżowinę uszną do tyłu i do przodu 8 razy,
? pokręcić końce uszu zgodnie z ruchem wskazówek zegara 8 razy,
? odciągnąć płatek ucha do dołu 8 razy,
? następnie włożyć w otwory uszu palce wskazujące obu rąk i energicznie poruszać nimi z boku na bok, po czym usunąć suche, martwe komórki, kurz i woskowinę.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.