Gram Zdrowia

Wypieki

Drukuj

Drożdże są obcą substancją dla ustroju człowieka. Zaliczane do grzybów. W przemyśle spożywczym znalazły zastosowanie dzięki temu, że potrafią produkować alkohol. Są nieodzowne przy produkcji piwa, wina, a także ciast i chleba, bo dzięki nim ciasto "rośnie". Niektórzy upatrują w nich źródła witamin grupy B, polecając je na trądzik młodzieńczy (praktycznie wcale nie pomagają, a zwyczaj picia drożdży jest przerażającą ignorancją). Prawdą jest, że w drożdżach znajdują się witaminy i pierwiastki potrzebne człowiekowi, jednak nie są polecane ze względu na wywoływanie fermentacji, a niekontrolowany rozwój w przewodzie pokarmowym może spowodować zniszczenie flory bakteryjnej jelit. Drożdże zmieniają odczyn skóry na kwaśny. Większość drożdży jest szkodliwa dla pokarmów i także dla człowieka . Wielu dietetyków przestrzega przed spożywaniem świeżego chleba, zalecając spożywanie trzydniowego (czas ten jest potrzebny na zabicie żyjących jeszcze drożdży).

Chleb bezdrożdżowy
4 szklanki mąki gruboziarnistej wymieszać z 1/2 litra wody mineralnej niegazowanej i wyrobić tak, by ciasto nie kleiło się do rąk. Dodać soli do smaku. Uformować chleb, wstawić do ciepłego piekarnika i piec w temperaturze 100-150°C. Czy jest upieczony, sprawdzamy tak jak ciasto - patyczkiem. Przechowujemy w lodówce. Będzie zawsze świeży i miękki.

Chleb chrupki
200 g mąki pszennej razowej, 200 g mąki żytniej razowej, 1 płaska łyżeczka soli z mikroelementami, 1 łyżeczka miodu, 50 ml oleju, 500 ml ciepłego mleka, 1 łyżeczka kminku. W szystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto (nie powinno się kleić) i pozostawić na około 10 minut. Potem ciasto rozwałkować drewnianym wałkiem, pokroić w pasma, nakłuć widelcem, nagrzać piekarnik około 10 minut w temperaturze 250°C, blachę wstawić na średni ruszt i piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu wyłożyć chlebki na ściereczkę, drugą ściereczką przykryć i pozostawić do wystygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach.

Chleb indiański z mąki kukurydzianej
2 szklanki mąki kukurydzianej, 4 szklanki wrzątku, 2 łyżki oleju, 2 płaskie łyżeczki soli z mikroelementami. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto ubijając je drewnianą łyżką. Włożyć na wysmarowaną olejem płaską blachę i piec 40-45 minut w temperaturze 200°C. Chleb, zawinięty w liście kapusty można piec w gorącym popiele.

Chleb słodki
1/2 kg mąki gruboziarnistej wymieszać z 1/2 litra wody mineralnej niegazowanej, 50 g oleju, 50 ml miodu. Wszystko razem wymieszać, uformować placek, wstawić do ciepłego piekarnika i piec w temperaturze 100-150°C.

Wypieki
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież


Ostatnio na forum

Brak postów do publikacji.

Komentarze

  • Suplementy cynku, przedawkowanie, prostata 3/4

    Hej, bardzo wolno ładuje się strona na mobilce

    Czytaj więcej...

     
  • Leczenie wodą utlenioną - Terapia nadtlenkiem wodoru

    Tylko woda destylowana bo mineraln zanieczyszczona !!!! tylko pehydrol rozcieńczony 1:10 bo woda z ...

    Czytaj więcej...

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 1040 gości