Gram Zdrowia

Home Mistrzowie Uleszka Mieć pod reką Ocet jabłkowy - Jak przygotować ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy - Jak przygotować ocet jabłkowy

Drukuj
Spis treści
Ocet jabłkowy
Jak przygotować ocet jabłkowy
Można też przygotować ocet winny sposobem uproszczonym
Stosowanie - Profilaktycznie
Na jakie choroby i jak stosować ocet jabłkowy
Inne-zastosowanie-dla-wszystkich
Wszystkie strony

Jak przygotować ocet jabłkowy:

Z umytych jabłek wyciąć zepsute lub robaczywe części, owoce zgnieść lub utrzeć na tarce. Można zużyć również skórki z jabłek oraz resztki pozostałe podczas sporządzania kompotu. W naczyniu ze szkła lub drewna (np. beczułka) bądź emaliowanej gliny zalać tę surową miazgę ciepłą, przegotowaną wodą w ilości 0,5 litra na 0,4 kg miazgi. Na każdy litr wody dodać 100 g miodu lub cukru, a w celu przyspieszenia fermentacji octowej - 10 g drożdży piekarniczych i 20 g suchego chleba razowego. Naczynia nie zakrywać i trzymać w pomieszczeniu o temperaturze 20-30°C w miejscu ciemnym, ponieważ promienie ultrafioletowe szkodzą przebiegowi fermentacji. Zalana miazgę należy 2-3 razy dziennie mieszać drewnianą łyżką, po 10 dniach zlać wszystko do woreczka z gazy. Otrzymany po wyciśnięciu sok przecedzić ponownie do naczynia z szerokim otworem. Na każdy litr soku można dodać 50-100 g miodu lub cukru. Dobrze wymieszać. W celu przeprowadzenia drugiego stadium fermentacji, należy zakryć naczynie gazą i trzymać je w ciepłym miejscu. Fermentacja jest zakończona, kiedy płyn uspokoi się i przybierze jasny kolor. W zależności od jakości soku ocet jabłkowy będzie gotowy do użytku po upływie 40-60 dni. Ocet przelać do butelek filtrując płyn przez lejek wyłożony gazą. Butelki szczelnie zakorkować, zalać woskiem lub lakiem i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.



Ocet jabłkowy - Jak przygotować ocet jabłkowy
 

Komentarze   

 
GramKawa
+2 #2 GramKawa 2013-08-01 09:47
Masz rację, ocet jabłkowy nie powoduje zakwaszenia krwi. Natomiast przy wrzodach żołądka wskazany jest umiar w stosowaniu. Poza tym, to samo zdrowie :-)
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
GramZdrowia
+4 #1 GramZdrowia 2011-12-09 23:29
Nie mamy pewności, czy ocet jabłkowy powoduje zakwaszenie krwi, tak jak pisze o tym Pani doktor Górnicka. Prawdopodobnie jest tak jak w przypadku cytryn, które są kwaśne, ale tak na prawdę powodują odkwaszenie w organizmie.
Bakterie kwasu mlekowego obecne w occie jabłkowym powinny raczej powodować odkwaszenie.
Cytować | Zgłoś administratorowi
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież


Ostatnio na forum

Brak postów do publikacji.

Komentarze

  • Suplementy cynku, przedawkowanie, prostata 3/4

    Hej, bardzo wolno ładuje się strona na mobilce

    Czytaj więcej...

     
  • Leczenie wodą utlenioną - Terapia nadtlenkiem wodoru

    Tylko woda destylowana bo mineraln zanieczyszczona !!!! tylko pehydrol rozcieńczony 1:10 bo woda z ...

    Czytaj więcej...

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 97 gości