Gram Zdrowia

Home Mistrzowie Uleszka Jak powinniśmy jeść Produkty kwasotwórcze, obojętne i zasadotwórcze

Produkty kwasotwórcze, obojętne i zasadotwórcze

Drukuj

Zwracam uwagę na link na końcu artykułu.

Dr Hay w swych obserwacjach stwierdził, że ludzie których krew ma odczyn kwaśny są podatniejsi na wszelkie choroby i częściej chorują. Według niego dobry stan zdrowia określa pH krwi w granicach 7,4-7,5. Ludzie z nadmiarem kwasów w organizmie należą do zrzędliwych, wrażliwych, łatwo meczących się, skłonnych do odczuwania dolegliwości bólowych, migren, zaburzeń snu i nadkwasoty żołądka. Palący mają wysoki poziom kwasu w moczu. Zasadowość organizmu hamuje także nadmierny apetyt. Proszę także nie mylić kwasowości z kwaśnością smaku. Przykładowo kwaśna cytryna w żołądku jest zasadotwórcza.

PRODUKTY KWASOTWÓRCZE PRODUKTY ZASADOTWÓRCZE
wysoko średnio OBOJĘTNE średnio wysoko
ser edamski, jajka, majonez, ryby, bekon, wołowina, kurczak, wątroba, baranina, cielęcina orzechy włoskie, orzechy laskowe, ser cheddar, sery pleśniowe, śledzie, makrela, żyto, owies, pszenica, ryż, śliwki, borówki, oliwki masło, margaryna, kawa, herbata, cukier, syropy mleko, migdały, orzechy kokosowe, warzywa liściaste, warzywa korzeniowe, seler, grzyby, cebula, pomidory, owoce pestkowe, owoce cytrusowe, banany, winogrona, melon, maliny awocado, buraki, marchew, ziemniaki, szpinak, rabarbar, owoce suszone
Procentowy skład zdrowej diety:
20% 80%

Warto zapamiętać:

? Ogranicz spożycie słodkiego mleka na korzyść jego przetworów - mleka zsiadłego, kefiru, jogurtu, twarogów i białych oraz żółtych serów.
? Spożywaj produkty nieprzetworzone i unikaj produktów oczyszczonych (rafinowanych), białych i rozgotowanych.
? Nigdy nie łącz białek z węglowodanami. W trawieniu te produkty się wykluczają i w efekcie nie strawione gniją i fermentują w jelitach.
? Posiłki przygotowuj świeże i "na raz", nie zostawiaj na drugi dzień, nie podgrzewaj i nie odsmażaj.
? Wszelkie owoce staraj się jeść osobno, a w szczególności melony i banany. Jedz je najlepiej na przekąskę pomiędzy posiłkami. Nigdy nie łącz pomidora z surowym ogórkiem, ich naturalne enzymy "zwalczają" się na wzajem.

Warto spróbować:

Zjedz normalny obiad - schabowy, ziemniaki i surówkę i zapamiętaj odczucie po obiedzie. Na drugi raz zjedz schabowy z podwójną surówką ale bez ziemniaków i sprawdź, czy nie czujesz się lepiej (jesteś najedzony i nie odczuwasz ciężaru w brzuchu)

Pokrewne:

http://gramzdrowia.pl/drmichalak/dlaczego-myje-sie-w-zimnej-wodzie/34-przyczyny-zakwaszenia.html

knockoff christian louboutin heels Replica Christian Louboutin red soled shoes faux cheap
Produkty kwasotwórcze, obojętne i zasadotwórcze
 

Komentarze   

 
eko
+3 #10 eko 2014-10-11 19:18
O matko i córko, pierwszy raz widzę żeby kawa, herbata i cukier (!!!!) były obojętne ! To produkty kwasotwórcze i to raczej mocno.
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
Maria
0 #9 Maria 2014-10-03 13:41
Ja neutralizuje produkty kwasotwórcze za pomocą proszku zasadowego. Codziennie przed snem piję szklankę wody z łyżeczką proszku. To wystarczy żeby mój organizm odzyskał równowagę kwasowo-zasadow ą.
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
Guest
+1 #8 Guest 2013-12-09 08:13
polecam wydania anny cieisleskie, jest autorka książek o prawidłowym żywieniu i funkcjonowaniu orgaznizmu, z wykształcenia technolog żywienia, ale od wielu lat prowadzi opserwacje żywieniowe, ja w dużej częsci stosuję się do jej zaleceń włączam też medyzynę dalekiego wschodu czyli 5 przemian, po miesiącu takiej diety, która jest bogata i lecznicza, nie głoduje na niej bo jem tyle iile chce, czuj się lepiej zauważyłam poprawę w swojej fizjologii myślę ewo że tobie to się przyda.
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
Guest
-2 #7 Guest 2013-08-13 18:02
Cytuję GramZdrowia:
Podobnie będzie z ziemniakami, które także są dostarczycielami cukrów w postaci skrobi, ze względu na zawartość dużo szybciej się psują od białego cukru. Ważne też jest jak przygotowujemy te ziemniaki, czy grubo obrane gotujemy w głębokiej wodzie, tak żeby wszystkie mikroelementy wygotować do wody i później wylać do zlewu, czy też cieniutko obrane (wyszorowane), gotujemy w małej ilości wody, a wodę z gotowania wypijamy razem zsiadłym mlekiem. Tak więc znajomość produktów jest tylko połową sukcesu - trzeba jeszcze wiedzieć jak je przygotować. Dużo zdrowia życzymy.

No to napiszcie co mamy zrobić. Bo chyba nie wypić wody po ugotowanych ziemniakach?
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
Eunicka
+4 #6 Eunicka 2013-06-03 12:16
Dane w tabeli są błędne. Należy je pilnie skorygować, Ewa ma rację - "lekarz zabronił mi herbaty czarnej, kawy, cukru, ziemniaków itp ponieważ są kwasotwórcze". Margaryna nie nadaje się do jedzenia, to sztuczny tłuszcz, szkodliwy - rakotwórczy.
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
GramZdrowia
0 #5 GramZdrowia 2012-06-19 13:23
Moze tutaj znajdzie sie odpowiedz na Pani pytanie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Cykl_kwasu_cytrynowego
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
KasizdaGlizda
+1 #4 KasizdaGlizda 2012-06-18 16:44
Czy istnieją prace naukowe, które wyjaśniają jak kwaśna cytryna (Ph < 4) może być dla naszego organizmu zasadotwórcza? Wszędzie, gdzie zaglądam napisane jest, że tak jest, ale brak źródeł, które tego dowodzą.
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
GramZdrowia
-1 #3 GramZdrowia 2012-06-08 13:10
Podobnie będzie z ziemniakami, które także są dostarczycielam i cukrów w postaci skrobi, ze względu na zawartość dużo szybciej się psują od białego cukru. Ważne też jest jak przygotowujemy te ziemniaki, czy grubo obrane gotujemy w głębokiej wodzie, tak żeby wszystkie mikroelementy wygotować do wody i później wylać do zlewu, czy też cieniutko obrane (wyszorowane), gotujemy w małej ilości wody, a wodę z gotowania wypijamy razem zsiadłym mlekiem. Tak więc znajomość produktów jest tylko połową sukcesu - trzeba jeszcze wiedzieć jak je przygotować. Dużo zdrowia życzymy.
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
GramZdrowia
+1 #2 GramZdrowia 2012-06-08 13:10
dziękujemy za komentarz, diabeł jak zawsze tkwi w szczegółach. w tabeli jest herbata, a nie czarna herbata. Czarna będzie zakwaszała, ale zielona już nie, ale ważne też jest jak parzona - będzie miała różne właściwości.
Kawa i cukier są takimi produktami, które nie psują się - w zależności od środowiska panującego w organizmie mogą zakwaszać (jeśli jesteśmy zagrzybieni), ale jeśli nasz flora bakteryjna jest zdrowa, to wówczas będziemy odkwaszani.
Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
ewa
+2 #1 ewa 2012-06-08 11:38
mam dietę w chorobie przełyku (barreta) i lekarz zabronił mi herbaty czarnej, kawy, cukru, ziemniaków itp ponieważ są kwasotwórcze - dokładnie odwrotnie, niż tu jest napisane. Ktoś się pomylił, proszę o pomoc...
Cytować | Zgłoś administratorowi
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież


Ostatnio na forum

Brak postów do publikacji.

Komentarze

  • Suplementy cynku, przedawkowanie, prostata 3/4

    Hej, bardzo wolno ładuje się strona na mobilce

    Czytaj więcej...

     
  • Leczenie wodą utlenioną - Terapia nadtlenkiem wodoru

    Tylko woda destylowana bo mineraln zanieczyszczona !!!! tylko pehydrol rozcieńczony 1:10 bo woda z ...

    Czytaj więcej...

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 184 gości