Żadne serce nie cierpiało nigdy, gdy sięgało po swoje marzenia, bo każda chwila poszukiwań jest chwilą spotkania Bogiem i Wiecznością.
|
![]() Pionierem kierunku komponowania posiłków (ang. rood combining) był, w latach 20. XX wieku, dr William Howard Hay [Angielska Wikipedia podaje: Dr William Howard Hay introduced food combining to United States in 1911]. Przymuszony złym stanem zdrowia (chorobą nerek) zaczął interesować się medycyną naturalną i dzięki zmianie sposobu odżywiania pokonał chorobę. Później sam zaczął leczyć w ten sposób pacjentów, w 1930 r. opublikował swoją pierwszą książkę o łączeniu produktów i tym samym pokazał ten rodzaj diety światu. Ale już wcześniej rosyjski naukowiec Iwan Pawłow zauważył, że mięso i skrobia mają inny czas trawienia. Skrobia czyli chleb, ziemniaki czy makaron opuszcza żołądek po mniej więcej 2 godzinach, a mięso po około 4 godzinach. Jakież było jego zdziwienie, gdy spostrzegł, że mieszany posiłek - mięso ze skrobią - potrzebuje aż 8 lub więcej godzin przebywania w żołądku. To oznacza, że czasu na strawienie jadanych codzienne kanapek - chleb z wędliną, serem lub jajkiem, hamburgery, hot-dogi, mięso z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą - potrzebują 2 razy wiecej niż gdyby były jedzone oddzielnie w innych posiłkach. Dwukrotnie dłużej może oznaczać dwukrotnie większe zużycie energii i enzymów. Posiłki o charakterze mieszanym - jak na przykład mięso i chleb - sprzyjają- zaparciom, w przeciwieństwie do mięsa z surówką w jednym posiłku, a chleba z masłem, ogórkiem, pomidorem itp. w drugim posiłku. |
|
19,70 PLN
|
19,70 PLN
|
92,24 PLN
|
19,97 PLN
|
Brak postów do publikacji.
|
Czytaj więcej...