Gram Zdrowia

Home Diäten Lösbare
Lösbare
dieta-rozdzielna-nie-laczenia-bialka-tluszcze.jpg

Pionierem kierunku komponowania posiłków (ang. rood combining) był, w latach 20. XX wieku, dr William Howard Hay [Angielska Wikipedia podaje: Dr William Howard Hay introduced food combining to United States in 1911]. Przymuszony złym stanem zdrowia (chorobą nerek) zaczął interesować się medycyną naturalną i dzięki zmianie sposobu odżywiania pokonał chorobę. Później sam zaczął leczyć w ten sposób pacjentów, w 1930 r. opublikował swoją pierwszą książkę o łączeniu produktów i tym samym pokazał ten rodzaj diety światu.

Ale już wcześniej rosyjski naukowiec Iwan Pawłow zauważył, że mięso i skrobia mają inny czas trawienia. Skrobia czyli chleb, ziemniaki czy makaron opuszcza żołądek po mniej więcej 2 godzinach, a mięso po około 4 godzinach. Jakież było jego zdziwienie, gdy spostrzegł, że mieszany posiłek - mięso ze skrobią - potrzebuje aż 8 lub więcej godzin przebywania w żołądku. To oznacza, że czasu na strawienie jadanych codzienne kanapek - chleb z wędliną, serem lub jajkiem, hamburgery, hot-dogi, mięso z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą - potrzebują 2 razy wiecej niż gdyby były jedzone oddzielnie w innych posiłkach. Dwukrotnie dłużej może oznaczać dwukrotnie większe zużycie energii i enzymów. Posiłki o charakterze mieszanym - jak na przykład mięso i chleb - sprzyjają- zaparciom, w przeciwieństwie do mięsa z surówką w jednym posiłku, a chleba z masłem, ogórkiem, pomidorem itp. w drugim posiłku.

Titelfilter     Anzeige # 
# Beitragstitel Zugriffe
1 Dieta rozdzielna 17426
 

Menu główne

Moja dieta to:
 

Ostatnio na forum

Keine Beiträge vorhanden

Komentarze

Pokrewne

Gościmy

Wir haben 742 Gäste online

Cytat

Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.

Miłość pokona wszystko poza biedą i bólem zęba.
Mae West