Francuski paradoks - jak to jest, że mogą jeść tak tłusto, palić papierosy i nie mieć tak dużo chorób nowotworowych i sercowych? Naukowcy od dawna podejrzewali, że stoi za tym wino - w końcu nie od dziś wiemy ile czerwonego wina piją francuzi. Nie wszyscy jednak wiedzą, że mał aliczbę chorób sercowych i nowotworowych francuzi rekompensują marskościami wątroby.
Wino zawiera bardzo dużo flawonoidów z ciemnych skórek winogron, z których jest wytwarzane. Większą zawartość flawonoidów mają wina czerwone przed białymi.
Jeśli nie posiadamy swojej winnicy, to problemem może być kupno dobrego wina, w którym będą same zdrowe związki fllawonoidowe bez róznych dodatków czy domieszek innych win. Nie udało nam się póki co ustalić w jaki sposób dobierać wina do kupna. Póki co próbujemy podglądać reakcje naszego organizmy na różne wina - czasami są zaskakujące - zwykle opuchnięcie jakichś części ciała - powiek, czy też dłoni - czy z powodu leczniczego działania Flawonoidów, czy też trucia siarką, to tego niestety jeszcze nie wiemy.
Wiele osób wspomina także o bólach głowy czy też kacu po wypiciu większej ilości czerwonego wina.
Flawonoidy należą do klasy polifenoli. Najczęściej występującym flawonoidem jest kwercetyna.
Za wikipedią: Flawonoidy są związkami występującymi powszechnie w roślinach, dzięki czemu stanowią codzienny element diety przeciętnego człowieka (ok. 1 g/dzień). Występują m.in. w owocach (szczególnie owocach cytrusowych), warzywach (np. pomidory, papryka i brokuły), roślinach strączkowych (np. soi), herbacie, yerba mate i czerwonym winie.
Dobrymi źródłami polifenoli są: piwo, wino, winogrona, jagody, oliwa z oliwek, herbata, orzechy, kakao, yerba mate oraz niektóre inne warzywa i owoce. Największe stężenie polifenoli występuje zwykle w skórce owoców.
Zawartość polifenoli w wybranych warzywach i owocach | ||
Polifenol | Zakres zawartości | |
Źródło (porcja) | Podklasa | (mg/porcja) |
Warzywa: | ||
Cebula (100g) | Flawonoidy | 35-120 |
Brokuły (200g) | Flawonoidy | 8-20 |
Por (200g) | Flawonoidy | 6-45 |
Karczoch (100g) | Kwasy fenolowe | 45 |
Ziemniaki (200g) | Kwasy fenolowe | 20-38 |
Owoce | ||
Borówka amerykańska (100g) | Flawonoidy | 25-500 |
Czarna porzeczka (100g) | Flawonoidy | 130-400 |
Jeżyna (100g) | Flawonoidy | 100-400 |
Truskawka (200g) | Flawonoidy | 30-150 |
Śliwka (200g) | Kwasy fenolowe | 28-230 |
Uwaga: Tabela na podstawie The American Journal of Clinical Nutrition. |
Źródło: http://products.mercola.com/purple-defense/?source=nl
Komentarze
http://www.roik.pl/aronia-pomaga-rozwiazywac-sercowe-problemy/
Pozniej zostala odkryta borowka wysoka,a na poludniu ACAI. Pozdr. M.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.