1. Około 80% systemu immunologicznego żyje w jelitach
2. W naszych ciałach żyje około 500 różnych bakterii.
3. Około 100 bilionów (100 000 000 000 000) bakterii żyje w nas - więcej niż dziesięciokrotność komórek, z których składają się nasze ciała.
4. Bakterie wewnątrz nas ważą od 1 do 2 kg.
5. Około 85% bakterii jest określana jako dobre, a pozostałe 15% nie daje nam nic dobrego, aczkolwiek jest to okeślane jako idealny stosunek.
imitation christian louitins cheap christian louboutin knockoff christian loubotins for cheap
Często słyszy się, że śmierć zaczyna się w jelicie grubym i trudno nie zgodzić się jeśli coraz częściej żywimy się coraz to bardziej szucznym, coraz bardziej konserwowanym pożywieniem, które zabija naszą wewnętrzną florę bakteryjną , ale jeśli zadbamy o nią właściwie, to nasz jelito może stać się początkiem zdrowia.
Oczywiście słyszymy o produktach promoujących zdrowie, z dobrymi bakteriami l-casei, ale jak dużo tych dobrych bakteri przeżywa jakże restrykcyjny proces produkcji, gdzie niemalże wszystko pasteryzuje się, UHT-tyzuje, sterylizuje- cały ten proces jest nastawiony na zabijanie bakteri, przez co coraz rzadziej mamy okazję spożywać dobrych bakterii.
Kto z nas sam produkuje jogurt, nastawia mleko na zsiadłe, czy kisi kapustę czy ogórki? - wolimykupować pasteryzowane w supermarketach.
Czy potrafimy rozróżnić smak ukiszonej kapusty od kapusty zakwaszonej octem? Czy wiemy jaki powinna mieć kolor naturalnie ukiszona kapusta? - nie ta biała jak surowa kapusta, tylko żółtawy?
Jak poznać dobry jogurt? - ten prawdziwy, w którym bakterie jeszcze żyją, w którym to jogurcie bakterie mnożą się na potęgę? - z jednego jogurtu powinna dać się zrobić 6 kolejnych porcji. Jogurt matkę należy zalać mlekiem rozlać do 6 słoików - po kilku godzinach w temperaturze 36 stopni (temperatura ludzkiego ciała) powinniśmy uzyskać 6 jogurtów. Jogurtu podczas namnażania nie powinniśmy wystawiać na słońce, a w słoikach powinniśmy zostawić jak naj mniej powietrza, ponieważ bakterie jogurtowe są beztlenowymi bakteriami, a jeśli zostawimy za dużo tlenu to wówczas będą się namnażały konkurencyjne bakterie tlenowe (kefirowe).
Bifidobacterium lactis - bardzo często występuje w jogurtac. pozwala stymulować układ odpornościowy.
Lactobacillus acidophilus - zamieszkuje cały układ żywieniowy.
Bifidobacterium longum - wspomaga system trawienny.
Bifidobacterium bifidum - bierze czynny udział w odpowiedziach układu odpornościowego.
Lactobacillus casei - pomaga innym dobrym bakteriom mnożyć się szybciej.
Lactobacillus plantarum - pomaga dostać się witaminom do komórek.
Dodatkowo zamieszkują jeszcze:
Lactobacillus salivarius - przebywa w ustach.
Lactobacillus rhamnosus - stabilizuje mikroflorę.
Lactobacillus bulgarious - razem z innymi bakteriami Lactobacilluswytwarza antyoksydanty z pożywienia.
Lactobacillus sporogenes - stabilizuje mikroflorę - pozwala pozbyć się problemów żołądkowych.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.