BĘBNICA (wzdęcia jelitowe)
Po 50 g - kwiatostan głogu, ziele serdecznika, liść rozmarynu, owoc kolendry, owoc kopru włoskiego, kłącze tataraku, korzeń arcydzięgiela, liść melisy, ziele tymianku, liść mięty pieprzowej, koszyczki rumianku. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem. Często przy tej dolegliwości chorzy skarżą się na bóle wewnątrz organizmu, na bóle serca i niewydolnośc krążenia. Trzeba w zasadzie unormować trawienie, usunąć zaparcia, zneutralizować gazy.
MDŁOŚCI I WYMIOTY NA TLE NERWOWYM
Po 50 g - korzeń kozłka, korzeń lubczyka, korzeń arcydzięgiela, liść melisy, ziele dziurawca, liść mięty pieprzowej, kłącze tataraku, liść ruty, ziele rdestu ptasiego, ziele nostrzyka, koszyczki rumianku. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance przed posiłkiem. Wieczorem natrzeć się mokrym ręcznikiem, a potem wytrzeć na sucho i położyć się do łóżka.
NADKWAŚNOŚĆ ŻOŁĄDKA
Po 50 g - ziele majeranku, ziele krwawnika, ziele srebrnika, ziele szanty, korzeń prawoślazu, kwiatostan lipy, liść melisy, porost islandzki, kłącze perzu. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem.
NIEDOKWAŚNOŚĆ ŻOŁĄDKA
Po 50 g - liść bobrka, ziele świetlika, ziele nostrzyka, ziele dziurawca, korzeń arcydzięgiela, kwiat bzu czarnego, liść szałwi, liść mięty pieprzowej, kłącze tataraku, owoc kopru włoskiego, ziele piołunu. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem. Chroniczna niedokwasota prowadzi do raka żołądka.
NIESTRAWNOŚĆ NA TLE NERWOWYM
Po 50 g - liść melisy, liść bobrka, ziele tymianku, ziele rdestu ptasiego, ziele marzanki, korzeń kozłka, korzeń arcydzięgiela, kłącze tataraku, ziele dziurawca, kwiat lawendy. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem. Choroba ta najczęściej pochodzi z przemęczenia pracą umysłową, z negatywnych przeżyć psychicznych, długotrwałych zmartwień itp.
OTYŁOŚĆ
60 g kory kruszyny, 20 g korzenia lukrecji, 10 g korzenia mniszka lekarskiego i 10 g owocu anyżu. Dokładnie wymieszać. Pić napar na noc z 1 łyżki ziół w 3/4 szklanki.
60 g kory kruszyny, 25 g korzenia kukrecji, 25 g ziela marzanki wonnej, 20 g kory berberysu i 10 g siemienia lnianego. Dokładnie wymieszać. Pić napar na noc z 1 łyżki ziół w 3/4 szklanki.
100 g rumianku, 50g ziela dziurawca, 50 g korzenia prawoślazu, 50 g liści mięty, 50 g ziela krwawnika i 50 g owocu anyżu. Dokładnie wymieszać. Pić napar 2 razy dziennie, rano i wieczorem, z 1 łyżki ziół w 1 szklance (zaparzać 30 minut).
100 g morszczynu, 50 g ziela skrzypu, 50 g ziela dziurawca, 50 g ziela krwawnika, 50 g koszyczka rumianku, 50 g korzenia mniszka lekarskiego, 50 g kłącza perzu i 50 g liścia melisy. Dokładnie wymieszać. Pić napar 2 razy dziennie po jedzeniu z 1 łyżeczki mieszanki w 1 szklance wrzątku (zaparzać 30 minut).
Po 50 g - morszczyn pęcherzykowy, kora kruszyny, korzeń mniszka lekarskiego, korzeń wilżyny, korzeń lubczyka, znamię kukurydzy, strąk fasoli, ziele skrzypu polnego, liść szałwi, ziele srebrnika, ziele krwawnika. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem.
WRZÓD DWUNASTNICY
Ubić 1 białko z 1 łyżeczką cukru-pudru. Wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek. Przez 10 dni przyjmować rano na czczo po 1 łyżce mieszanki.
Po 50 g - korzeń arcydzięgiela, korzeń mniszka lekarskiego, liść podbiału, korzeń prawoślazu, korzeń kozłka, porost islandzki, korzeń lukrecji, ziele drapacza, koszyczki rumianku, ziele dziurawca, kwiat ślazu. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem. Uwaga! Lukrecja likwiduje wrzód żołądka i dwunastnicy w przeciągu 3 tygodni, oczywiście nie sama lecz tylko w zestawie innych ziół. Jednakże nie wolno jej używać ludziom w podeszłym wieku chorym na miażdżycę, na nadciśnienie i na nerki. Radzi się jednak każdemu nie chorującemu na wymienione przypadłości używać jej w pierwszym zestawie ziół, w drugim zaś zestawie, który pije się zabezpieczająco, czyli w drugiej porcji nie używać lukrecji. W jej miejsce można zastosować porost islandzki.
WRZÓD ŻOŁĄDKA
Obrać ziemniaki i ugotować bez soli. Wywar pić po 1/2 litra 3 razy dziennie, za każdym razem przygotowując świeży.
1 łyżeczkę pełnego siemienia lnianego wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem do 1/4 objętości. Mieszać 15 minut, odcisnąć i przecedzić. Pić 3 razy dziennie na 30 minut przed jedzeniem, za każdym razem przygotowując świeży. Dla poprawy smaku można dodać łyżkę soku owocowego. Leczenie trwa 2-3 tygodnie.
Pić herbatkę z zaparzonych suszonych kwiatów białego bzu.
4 łyżki rozdrobnionej kory dębowej wsypać do emaliowanego naczynia, zalać szklankę wrzątku, przykryć pokrywką i gotować 20 minut mieszając od czasu do czasu. Ostudzić, odcisnąć, przecedzić i przelać do szklanego naczynia z korkiem. Przechowywać w ciemnym miejscu. Pić po 1 łyżce 2-3 razy dziennie.
Białą kapustę poszatkować, lekko posolić i wycisnąć sok. Pić świeży 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki przed jedzeniem.
Po 50 g - kłącze pięciornika kurze ziele, ziele tasznika, ziele krwawnika, korzeń prawoślazu, liść podbiału, korzeń kozłka, liść melisy, kwiat lawendy, korzeń mniszka lekarskiego, liść pokrzywy, ziele srebrnika. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem.
WYCHUDZENIE
Po 50 g - owoc róży, porost islandzki, korzeń lukrecji, korzeń prawoślazu, korzeń arcydzięgiela, ziele krwawnika, korzeń kozłka, owoc jarzębiny, liść maliny. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem.
WZDĘCIA BRZUCHA
Zrobić lewatywę z rumianku - 1,5 litra przegotowanej wody, schłodzić do temperatury ciała, w 200 g zaparzyć 1 łyżeczkę kwiatu rumianku (1 torebkę). Po opróżnieniu położyć się na plecach i na okolice żołądka i wątroby przyłożyć na 30-40 minut termofor lub poduszkę elektryczną. Zabieg przeprowadzić w wypadku nagłego wystąpienia gazów, którym towarzyszy ból i wzdęcie brzucha.
Wypić na czczo 100 ml soku z surowych ziemniaków, po czym położyć się do łóżka na 30 minut przykładając do brzucha termofor lub poduszkę elektryczną. Pić sok przez 14 dni, po czym 14 dni przerwy i znowu 14 dni pić i 14 dni przerwy. Jeśli po tej kuracji gazy będą dalej niepokoić, to pić sok jeszcze przez 10 dni.
1 garść liści eukaliptusa zalać 400 ml wrzątku. Pić 2 szklanki na czczo ciepłego napoju.
1/2 łyżeczki zmielonego kminku popić wodą. Jeśli za pierwszym razem nie pomaga - powtórzyć, nawet kilka razy.
WZDĘCIE ŻOŁĄDKA
Po 50 g - owoc kolendry, ziele drapacza, ziele rdestu ptasiego, owoc kopru włoskiego, liść mięty pieprzowej, korzeń kozłka, liść bobrka, ziele dziurawca, ziele tymianku, liść melisy, ziele krwawnika. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance przed posiłkiem. Na powstanie tej choroby składa się wiele czynników, które zakłócają prawidłoKilka razy dziennie pić wywar z mięty.wość procesu trawienia, stwarzaja nadmierną fermentację w żołądku i jelitach. Często przy pobieraniu leków przeciwgruźliczych występuje silna fermentacja w przewodzie pokarmowym i wzdęcia na skutek gromadzonych gazów w jelitach.
ZAPALENIE PRZEŁYKU OSTRE
Po 50 g - koszyczki arniki, koszyczki rumianku, kwiat nagietka, liść szałwi, liść mięty pieprzowej, sproszkowane nasiona kozieradki, ziele krwawnika, liść melisy, liść podbiału, korzeń prawoślazu, kłącze perzu. 1,5 łyżki mieszanki zalać 1,5 szklanki wrzątku, przykryć na 3 godziny, przecedzić. Przed każdym piciem lekko podgrzać. Pić 3 razy dziennie po 1/2 szklanki, przed kolacja i obiadem i trzeci raz po kolacji przed spaniem. Kurację ziołową traktować jako pomocniczą w leczeniu środkami farmaceutycznymi.
ZAPALENIE ŻOŁĄDKA PRZEWLEKŁE
Po 50 g - korzeń prawoślazu, liść podbiału, korzeń arcydzięgiela, korzeń omanu, ziele tysiącznika, ziele srebrnika, ziele tymianku, liść szałwi, liść melisy, liść mięty pieprzowej, korzeń kozłka. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem.
ZGAGA
1 łyżeczkę, zmielonej w młynku do kawy, skorupki od jajka zmieszać z sokiem z 1 cytryny. Wypić.
Pić sok z surowych ziemniaków 2 razy dziennie przed jedzeniem po 2 łyżki.
Uprażyć na patelni 1 łyżkę kaszy gryczanej. Zmielić w młynku do kawy. Przyjmować na czubek łyżeczki 3-4 razy dziennie, popijając kilkoma łykami wody.
Jeść na czczo przez 14 dni tylko kaszę gryczaną dobrze ją przeżuwając.
ZWIOTCZENIE ŻOŁĄDKA
Do picia - po 50 g - owoc jarzębiny, owoc róży, korzeń cykorii, ziele rdestu ptasiego, ziele skrzypu polnego, liść orzecha włoskiego, ziele tysiącznika, kłącze perzu, korzeń arcydzięgiela, ziele krwawnika, korzeń kozłka. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem. Schorzenie to występuje w wieku starczym na skutek osłabienia całego organizmu po przebytej ciężkiej chorobie, bądź spowodowane brakiem soli mineralnych lub witamin.
Do kąpieli - po 50 g - pączki sosny, kłącze tataraku, ziele macierzanki piaskowej, kora wierzby. - wszystko zmieszać, do kąpieli brać 7 łyżek tej mieszanki, zalać 2 litrami wody, gotować 10 minut ( musi wrzeć), odstawić pod przykryciem na 30 minut. Przecedzić i odwar wlać do wody w wannie. Kąpać się wieczorem przez 15 minut co drugi dzień.