BĘBNICA (wzdęcia jelitowe)
Po 50 g - kwiatostan głogu, ziele serdecznika, liść rozmarynu, owoc kolendry, owoc kopru włoskiego, kłącze tataraku, korzeń arcydzięgiela, liść melisy, ziele tymianku, liść mięty pieprzowej, koszyczki rumianku. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem. Często przy tej dolegliwości chorzy skarżą się na bóle wewnątrz organizmu, na bóle serca i niewydolnośc krążenia. Trzeba w zasadzie unormować trawienie, usunąć zaparcia, zneutralizować gazy.
MDŁOŚCI I WYMIOTY NA TLE NERWOWYM
Po 50 g - korzeń kozłka, korzeń lubczyka, korzeń arcydzięgiela, liść melisy, ziele dziurawca, liść mięty pieprzowej, kłącze tataraku, liść ruty, ziele rdestu ptasiego, ziele nostrzyka, koszyczki rumianku. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance przed posiłkiem. Wieczorem natrzeć się mokrym ręcznikiem, a potem wytrzeć na sucho i położyć się do łóżka.
NADKWAŚNOŚĆ ŻOŁĄDKA
Po 50 g - ziele majeranku, ziele krwawnika, ziele srebrnika, ziele szanty, korzeń prawoślazu, kwiatostan lipy, liść melisy, porost islandzki, kłącze perzu. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance 20 minut przed posiłkiem.