Przejście na zdrowy tryb życia, który proponuje prof. Tombak wymaga trochę czasu, a przede wszystkim naszego nastawienia. Jeśli nie "dojrzejemy" do twardego postanowienia zmiany w dotychczasowym sposobie odżywiania, to wszelkie nasze wysiłki spalą na panewce. To jest jak z "rzucaniem" palenia. Jeśli my sami nie postanowimy skończyć z nałogiem, to nie pomogą żadne leki wspomagające, plasterki, akupunktura czy hipnozy. Bez silnego postanowienia wcześniej czy później wrócimy do starego nałogu. Świadomym tego jest i prof. Tombak, który pisze, że przejście na prawidłowy sposób odżywiania powinno odbywać się stopniowo. knockoff christian louboutin red crystal pumps cheap christian louboutin sneakers knockoff louboutin shoes with red soles
? Zaczynamy od soków warzywnych (dwa razy dziennie po szklance) nie zmieniając dotychczasowego sposobu odżywiania. Tak postępujemy przez pierwsze 1-1,5 miesiąca.
? Przez następne 1,5-2 miesięcy dodajemy do jadłospisu więcej sałatek i warzyw, tak by 30-40% danego pożywienia stanowiły surowe, gotowane lub duszone warzywa.
? Zmieniamy proporcje między surowym a gotowanym jedzeniem. Surowe - 60%, gotowane - 40%.
? Przy zestawianiu codziennego menu powinno się kierować prostą zasadą - jeść co rośnie na ziemi, pod ziemią, na drzewach oraz miód, jajka, produkty mleczno-kwaśne, pić herbaty z ziół i świeżo przygotowane soki z owoców i warzyw.
? Należy zmienić kolejność spożywanych artykułów - płyny spożywać 20 minut przed jedzeniem, owoce przed jedzeniem, pierwsze danie surówka, drugie danie - węglowodany (kasze, ziemniaki itp.) lub białka (mięso, ryby, groch, jaja itp.)
? Ograniczyć do minimum spożycie sztucznie hodowanych, rafinowanych i wędzonych produktów.
Kiedy poczujemy, że taki sposób odżywiania "wszedł nam w krew" wystarczy dalej przestrzegać zasad zdrowego odżywiania:
? Spożywajmy produkty wyhodowane w regionie, w którym mieszkamy.
? Spożywajmy warzywa, owoce, orzechy ściśle według sezonów ich dojrzewania.
? Każdy posiłek powinien zawierać surowe latem, a duszone lub kiszone warzywa zimą.
? Rezygnujmy ze spożywania pieczywa drożdżowego, jedzmy chleb pieczony z mąki gruboziarnistej.
? Przygotowujmy posiłki zgodnie z tabelą łączenia produktów.
? Dokładnie przeżuwajmy pokarm.
? Przyrządzajmy posiłki bezpośrednio przed jedzeniem i starajmy się je zjadać zaraz po przyrządzeniu.
? Nie odgrzewajmy wielokrotnie posiłków i nie jedzmy posiłkoów przygotowanych wczorajszego dnia.
? Zmniejszajmy spożywanie posiłków sztucznych, rafinowanych i wędzonych.
? Rezygnujmy w miarę możliwości z potraw gotowych i produktów konserwowanych.
? Zmniejszajmy spożywanie kawy i herbaty.
? Dodawajmy do potraw przyprawy (szczególnie zimą).
? W porze letniej i jesiennej róbmy dzień "truskawkowy", "czereśniowy", "jabłkowy" itp. nic więcej nie jedząc.
? Raz w tygodniu przeprowadzajmy "post" trwający 16-24 godzin, pijąc w tym czasie tylko przegotowaną wodę.
? Gdy pojawi się świeża marchew, buraki, jabłka pijmy świeżo przygotowane soki nawet do 1 litra dziennie.
? Walczmy z zaparciami - to główny wróg zdrowia i główna przyczyna starzenia się organizmu.
? Od poniedziałku do piątku odżywiajmy się skromnie.
? Natomiast w soboty i w niedzielę róbmy sobie święto i jedzmy wszystko, co chcemy, zgodnie z zasadą starożytnych lekarzy - nawet trucizna w małych ilościach może być lekarstwem.