Chłodniki najlepiej spożywać w ciepłych porach roku (lato, jesień). Osoby, które mają kłopoty z wypróżnianiem mogą je jeść przez cały rok. Są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają wszystkie witaminy i sole mineralne (które nie zostają zniszczone przez podgrzewanie) oraz wodę strukturowaną i tlen.
Zupa malinowa (lub poziomkowa)
Do szklanki zsiadłego mleka dodać 3 łyżki wody mineralnej i 3 łyżki rozdrobnionych malin lub poziomek. Można dodać łyżkę miodu.
Zupa pomidorowa ze śmietaną
Utrzeć 2 pomidory, dodać 1/2 opakowania śmietany (18% lub 30%). Mieszanką tą zalać 3 łyżki płatków owsianych. Odstawić na około 1/2 godziny. Dodać posiekaną zieloną natkę pietruszki.
Zupa z rzeżuchy
3-4 łyżki rzeżuchy, 2 cebule i 3 ząbki czosnku drobno pokrojone, 1 łyżka masła, 1/2 litra wywaru z jarzyn, 1 butelka kefiru lub jogurtu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, sól i pieprz ziołowy do smaku. Duszoną na maśle cebulę z czosnkiem zalać wywarem jarzynowym i gotować 3-5 minut. Dodać kefir (jogurt) z mąką ziemniaczaną i 2 łyżki rzeżuchy. Zagotować. Zdjąć z ognia, dodać resztę rzeżuchy i przyprawy, rozlać na talerze, posypać siekaną rzeżuchą i podawać z grzankami z bułeczki.
Zupa z suszonych owoców
W 2 szklankach wody zamoczyć na noc garść suszonych owoców (śliwki, rodzynki, jabłka, gruszki). Odstawić na 8-10 godzin. Kiedy owoce zmiękną, dodać 2 łyżki płatków owsianych i 1/2 łyżki miodu. Odstawić jeszcze na 3-5 godzin. Gotową zupę można jeść na śniadanie lub na obiad.