Gram Zdrowia

Home Masters Uleszka Ungewöhnliche Regeln Sosy, majonezy, przyprawy

Sosy, majonezy, przyprawy

Drucken
Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.

Z reguły kupowane sosy i majonezy zawierają ocet spirytusowy, konserwanty, barwniki i inne obce dla organizmu substancje, które zanieczyszczają krew, a można je wykonać samemu.

Majonez orzechowy
(najlepiej przygotować tuż przed spożyciem). 2 łyżki zmielonych orzechów zmieszać z 1 łyżeczką oleju roślinnego. Po powstaniu gęstej papki ubijać ją z 3-4 łyżkami oleju roślinnego dodając soku z 1 cytryny.

Majonez witaminowy
Ubijać 2 żółtka, dodając powoli 3 łyżki oleju roślinnego. Wymieszać z 1 łyżką startego selera lub łyżeczką utartej cebuli. Do otrzymanej masy dodać soku z cytryny. Dokładnie ubijać do konsystencji majonezu. Majonez można zabarwić: na zielono - dodając soku ze szpinaku, na pomarańczowo - soku z marchwi, na różowo - soku z czerwonej porzeczki.

Olej cytrynowy
Do 250 g oleju roślinnego dodawać powoli soku z 1-2 cytryn. Bardzo dokładnie wymieszać.

Sos chrzanowy
1/8 litra mleka, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka glukozy, 1/2 jabłka pokrojonego w drobna kostkę, tarty chrzan i sok cytrynowy do smaku, 1 łyżka mąki pszennej razowej. Z mąki i masła zrobić białą zasmażkę, dodać mleko ciągle mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia i dodać chrzan, jabłko i sok cytrynowy oraz glukozę do smaku.

Sos pomidorowy I
Do 6 czśćci oleju roślinnego dodać 1 część soku z cytryny. Połączyć z sokiem z pomidorów, do smaku dodać startego selera.

Sos pomidorowy II
150g świeżych pomidorów lub 1 łyżka przecieru, 1 łyżka mąki pszennej razowej, 1 łyżeczka oleju, 2 łyżki śmietany, pieprz ziołowy, mielona papryka i sól do smaku. Zrobić jasną zasmażkę z oleju i mąki, dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Gotować razem kilka minut, dodać śmietanę, przyprawy i zielony koperek.

Sos śmietankowy
Wymieszać sok z 1/2 cytryny z 3 łyżkami śmietany. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku lub utartej cebuli, 1 łyżkę oleju roślinnego. Wszystko wymieszać.

Uniwersalna przyprawa do zup, sałatek, mięsa
Do jednej szklanki kefiru dodać sok z 3 ząbków czosnku i wszystko razem wymieszać. Przyprawa jest smaczna i zdrowa.

Sosy, majonezy, przyprawy
 

Kommentar schreiben


Menu główne


Ostatnio na forum

Keine Beiträge vorhanden

Komentarze

Gościmy

Wir haben 117 Gäste online

Cytat

Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.

Czy wierz że...
W ciągu dnia przez płuca przechodzi 10 000 litrów powietrza,
z czego pobierane jest 360 litrów tlenu.