Pasternak panierowany
Ugotowany pasternak (? Pasternak przecierany) pokroić w grube plastry, otaczać je w mące, rozbitym jajku, tartej bułce i smażyć po obu stronach na smalcu i podawać do dań mięsnych zamiast ziemniaków, albo na jarzynkę z ostrymi sosami.
Pasternak po mazursku
Ugotowane 60 dag pasternaku zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wlać szklankę mleka, soli i cukru do smaku i polać 5 dag stopionej słoniny.
Pasternak przecierany
1 kg pasternaku oczyścić, oskrobać, opłukać i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. pokrajać w plastry, posolić i jeszcze dusić do miękkości. Posiekać cebulę i zesmażyć na tłuszczu. Miękki pasternak przetrzeć razem z cebulą przez sito. Przygotować zasmażkę z 1 łyżki tłuszczu i 1 łyżki mąki. Rozprowadzić częściowo mlekiem i częściowo śmietaną, połączyć z przetartą masą i mieszając poddusić. Do smaku dodać soli, pieprzu, a przed podaniem przystroić posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Można podawać jako jarzynkę, a jeszcze lepiej zasmażyć grzanki z serem i podawać na grzankach lub do grzanek. Taki przecier pasternakowy można uzupełnić innymi jarzynkami. Jest bardzo smaczny po dodaniu porów i ziemniaków. Na 40 dag pasternaku dodać należy po 30 dag porów i ziemniaków.
Placki z pasternaku
1 kg oczyszczonego i obranego pasternaku zetrzeć na tarce lub zemleć w maszynce do jarzyn razem z 1 cebulą. Dodać jajko, sól, 1 łyżkę mąki i po starannym wymieszaniu kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć po obu stronach na rumiano. Podawać wprost z patelni, bo wtedy jest najsmaczniejszy.
Surówka z pasternakiem
30 dag pasternaku i 5 dag chrzanu, umyć, obrać (oskrobać), wypłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 20 dag jabłek zetrzeć na tarce o większych oczkach. Wymieszać miazgę, doprawić 1/2 szklanki śmietany, solą i cukrem.
Surówka z pasternaku
1 kg pasternaku oczyścić, oskrobać, opłukać i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzone korzenie pokroić w słupki lub w kostkę. Zalać majonezem i obficie posypać zielonym posiekanym szczypiorkiem. Można też wymieszać z poszatkowanym kiszonym ogórkiem oraz z pokrojonym w kostkę jabłkiem.