Z reguły kupowane sosy i majonezy zawierają ocet spirytusowy, konserwanty, barwniki i inne obce dla organizmu substancje, które zanieczyszczają krew, a można je wykonać samemu.
Majonez orzechowy
(najlepiej przygotować tuż przed spożyciem). 2 łyżki zmielonych orzechów zmieszać z 1 łyżeczką oleju roślinnego. Po powstaniu gęstej papki ubijać ją z 3-4 łyżkami oleju roślinnego dodając soku z 1 cytryny.
Majonez witaminowy
Ubijać 2 żółtka, dodając powoli 3 łyżki oleju roślinnego. Wymieszać z 1 łyżką startego selera lub łyżeczką utartej cebuli. Do otrzymanej masy dodać soku z cytryny. Dokładnie ubijać do konsystencji majonezu. Majonez można zabarwić: na zielono - dodając soku ze szpinaku, na pomarańczowo - soku z marchwi, na różowo - soku z czerwonej porzeczki.
Olej cytrynowy
Do 250 g oleju roślinnego dodawać powoli soku z 1-2 cytryn. Bardzo dokładnie wymieszać.