Niektóre objawy zanieczyszczenia wątroby
Pojawienie się na ciele piegów, znamion brązowych i brodawek, brązowe plamy przy korzeniach włosów.
Zimna i wilgotna skóra ciała i rąk, zabarwiony na żółto spód języka.
Brak możliwości zrobienia prawą nogą kroku takiej samej długości jak lewą.
Przyczyny nieprawidłowej pracy wątroby
Nadmierne spożywanie - posiłków i płynów, cukru, produktów cukrowych, owoców i alkoholu, tłuszczów, oleju roślinnego i tłustego mięsa, posiłków gotowanych i rafinowanych, świeżego chleba i wyrobów mącznych.
Przyzwyczajenie do spożywania posiłków przed snem lub w nocy.
Profilaktyka
Zmniejszyć ilość spożywanych posiłków.
Nie jeść śniadania.
Spożywać więcej gotowanych warzyw (do 40%) od ogólnej ilości posiłków na dobę.
Zimą jeść więcej kwaszonej kapusty.
Jeść więcej twarogu, pić więcej zsiadłego mleka, kefiru.
Spożywać wszystko przygotowane świeżo (nie jeść odgrzewanych lub z poprzedniego dnia).
Częstotliwość oczyszczania wątroby
Pierwsze czyszczenie jest najtrudniejsze, ponieważ organizm traci dużo sił. Zwykle jest wydalane dużo starej żółci, pleśni, białych nici, zielonych "koreczków" (cholesterol) ale kamieni może nie być. To nie oznacza, że oczyszczanie się nie udało. Po prostu wątroba jest silnie zanieczyszczona i podczas kolejnych oczyszczeń pojawią się kamienie. Drugie oczyszczanie jest już łatwiej przeprowadzić. Powinno się odbyć po 3-4 tygodniach, a następne oczyszczenia przeprowadzamy raz na 3 miesiące. Jeśli po 2 dniach od pierwszego oczyszczania odczuwamy ciężkość w wątrobie, zabieg oczyszczania należy powtórzyć już po 2 tygodniach. Po 5-7 oczyszczeniach kurację można przeprowadzać raz na rok.
Odżywianie po oczyszczeniu wątroby
Musimy wyeliminować z jadłospisu wszystkie produkty szkodliwe dla wątroby - smażone mięso, ryby, ostre i tłuste przekąski (szczególnie zimne), żywność bogatą w skrobię (biała mąka, słodkie pieczywo, ciastka, herbatniki) i grzyby, a ponadto przy schorzeniach wątroby - ocet, pieprz, musztardę, rzepę, rzodkiew, smażoną cebulę, kawę i kakao. Wątrobie są niezbędne witaminy A, B, C i K. Znajdujemy je w dużej ilości w żółtku kurzego jaja, maśle śmietankowym, twarogu, pomidorach, burakach, marchwi, kabaczkach, kalafiorze, winogronie, arbuzie, truskawkach, jabłkach, suszonych śliwkach, przerośniętej pszenicy, dzikiej róży i porzeczkach. W celu wzmocnienia chorej wątroby należy pić sok z buraków i marchwi w proporcji 1:4 do 0,5 litra dziennie.