Gram Zdrowia

Home

Zeer - lodówka bez prądu - donica w donicy

Drucken
Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.

Lodówka donica-w-donicy, znana również jako zeer الزير w arabskim, jest urządzeniem chłodniczym, które utrzymuje żywność w chłodzie bez energii elektrycznej,  używane jest chłodzenie przez parowanie. 

Żeby wykonać tą lodówkę należy kupić dwie gliniane donice o różnych rozmiarach. W obu należy zakorkować otwory na spodach. Do większej donicy nasypujemy piasku i stawiamy na nim mniejszą donicę. Dosypujemy piasek pomiędzy oboma donicami i zalewamy wodą. Odparowywujaca woda powoduje ochładzanie wnętrza mniejszej donicy.

Pomimo, że zasada działania urządzeniajest  znana od wieków, to nowoczesne urządzenia została opracowana przez wykładowcę Mohammed Bah Abba w nowoczesnych Nigerii i rozpowszechniane przez jego firmę, Horizons Mobah Wsi.

Istnieją pewne dowody, że chłodzenie wyparne był używany już w Starym Królestwie Egiptu, około 2500 rpne Freski pokazać niewolników wachlowanie słoiki wody, co pozwoliłoby na zwiększenie przepływu powietrza wokół porowatych słoików i parowania pomocy, chłodzenie zawartości. [1] Wiele glinianych dzbanach zostały odkryte w dolinie Indusu Cywilizacja około 3000 pne, które były prawdopodobnie używane do przechowywania, jak również wody chłodzącej podobne do dzisiejszych czasów ghara lub Matki używany w Indiach i Pakistanie [2].
Mimo że są one tworzone w Afryce Północnej, technologia wydaje się być zapomniany wraz z pojawieniem się nowoczesnych elektrycznych lodówki. Jednak w subkontynentu indyjskiego, ghara, Matka i surahi, które są różne rodzaje naczyń glinianych wody są wykorzystywane do chłodzenia wody. [3], Hiszpania popularne botijos, porowatych glinianych pojemników do przechowywania i do zimnej wody, są w użyciu przez wieki (i nadal stosunkowo powszechne), pracuje w taki sam sposób jak pot-w-pot lodówka, sprzyja niska wilgotność klimatu śródziemnomorskiego;. lokalnie efekt chłodzenia jest znany jako "efekt botijo" [4] [5]
Technika wykorzystująca chłodzenie wyparne z glinianych naczyń do przechowywania żywności została na nowo odkryta przez Mohammed Bah Abba, który opatentował pot-w-pot lodówka w 1995 roku, aby pomóc Nigerii rodzin konserwowania żywności. Otrzymał Rolex Laureata (Rolex Awards for Enterprise) w 2000 r. oraz nagrodę Shell na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju w 2001 roku dla jego rozwoju. [6] [7]
Później, w 2009 roku, Emily Cummins zaprojektowane wariant tradycyjnych zeer, zwany EcoFridge [8].
[Edytuj] Rozwój i dystrybucja

Mohammed Bah Abba rozwinął swoją zeer na podstawie jego babci rzemiosła tradycyjnej ceramiki. Chcąc korzystać z tradycyjnych metod, aby pomóc ubogim ludziom ze wsi z północnej Nigerii, [9] wpadł na pomysł żywności chłodzenia poprzez umieszczenie go w doniczce, a następnie izolacji puli z niektórych materiałów zawartych w większej puli.Zajęło mu to około dwóch lat opracować i przetestować pomysł i przez ten czas eksperymentował z wielu różnych rodzajów materiału izolacyjnego, w tym pianki ze starego materaca. W końcu okazało się, że mokrego piasku rzeki był najlepszy materiał do jego chłodzenia. Zdał pomysłów na Intermediate Grupa Rozwoju Technologicznego, który z kolei pracował z Uniwersytetu w Al Fashir do prowadzenia eksperymentów w zeer zmierzyć jego zdolność do utrzymania wartości odżywczej żywności i przedłużyć okres przydatności. [10] Po testach zostały zawarte, Bah Abba zaczął rozprowadzać zeers [7]. rozdał pierwsze 5000 garnki za darmo, branie kosztów z jego wykładowcy wynagrodzenia. Próbował też kilka metod, aby opublikować garnki na wsiach głównie analfabeci, aw końcu stwierdził, że był najbardziej efektywny, aby nagrać gry, w których zeer ciekawe, przy której zespół wziął reklamy wideo po wsiach i przewidywane go na ścianach domów w wieczór, gdy robotnicy wracali z pola. W ten sposób wielu ludzi były narażone na zeer, gdy pojawił się na darmowej rozrywki [7].
[Edytuj] Budowa

Zeer jest tworzona przez umieszczenie gliniany garnek w większym garnku glinianym z mokrego piasku pomiędzy garnkami i wilgotnej szmatki na szczycie [9]. Urządzenie chłodzi jak woda wyparuje, dzięki czemu żywność przechowywana w wewnętrznej puli być świeże znacznie dłużej w gorącym, suchym klimacie. Musi być umieszczona w suchym, wietrzonym miejscu, aby woda wyparuje skutecznie w kierunku na zewnątrz. Chłodniach wyparnych mają tendencję do wykonywania słabo lub w ogóle nie w klimacie o wysokiej wilgotności otoczenia. [Potrzebne źródło]
Jeśli jest nieprzepuszczalna warstwa oddzielenie żywności i garnki porowatych, wody niezdatnej do picia, takie jak woda morska może być wykorzystywane do prowadzenia procesu chłodzenia, bez zanieczyszczania żywności. Jest to przydatne w suchych miejscach w pobliżu oceanu, gdzie woda pitna jest ograniczona towaru, i może być dokonane za pomocą puli, która jest przeszklone na wewnętrznej ścianie, gdzie żywność jest przechowywana. [Potrzebne źródło]
Rozszerzony pracy jest możliwe, jeżeli garnki są w stanie czerpać wodę z pojemnika, takich jak odwrócony jar szczelne, lub jeśli garnki są umieszczone w płytkim basenie z wodą. [Potrzebne źródło]
[Edytuj] Wpływ

Pot-w-pot chłodniczych miał wiele pozytywnych skutków dla ludności, która korzysta z nich poza proste zdolność do utrzymania świeżej żywności przez dłuższy okres czasu i zmniejszenie przypadków chorób związanych z żywnością [9].
Zwiększone zyski z sprzedaży żywności: jak nie ma pośpiechu sprzedaży żywności, aby uniknąć zepsucia, rolnicy są w stanie sprzedać swój produkt na żądanie i może rozkazać wyższe ceny.
Zwiększenie szans dla kobiet: Kobiety mogą sprzedawać żywność bezpośrednio z ich domów, zmniejszając ich uzależnienie od swoich mężów jako jedynego dostawcy. Również dlatego, że dziewczęta tradycyjnie wziąć jedzenie na rynek do sprzedaży, a ponieważ jedzenie w zeer pozostaje świeży tyle długo, że mogą wejść na rynek raz w tygodniu, a nie raz dziennie, nie ma więcej czasu na ich uczęszczania do szkoły.
Wiejskich możliwości zatrudnienia: Rolnicy są w stanie się utrzymać z ich zwiększone zyski na rynku, spowolnienie ruchu w miastach. Ponadto, tworzenie puli siebie generuje miejsca pracy.
Wzrost różnorodności diety, ponieważ żywność jest dostępna na dłużej w roku.
Koszty zeer około 150 naira (ok. 1,00 USD, w 2011 r.), aby i oni sprzedać za 180-200 naira (US $ 1,20 do 1,30 dolarów amerykańskich w 2011). Bah Abba sprzedaje około 30.000 rocznie [7].
[Edytuj] Skuteczność

Żywność Trwałość naturalna (dni) Trwałości w zeer  (dni)
Pomidory 2 20
Gruszla 2 20
Rokietta siewna - rukola 1 5
Bakłażan 1-3 21-27
Mięsa <1 14
Zeer - lodówka bez prądu - donica w donicy
 


Cytat

Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.

Według lekarzy jedynym sposobem utrzymania zdrowia jest jedzenie tego, na co się nie ma chęci, picie tego, czego się nie lubi i robienie tego, czego by się wolało nie robić. Mark Twain

imitation shoes christian louboutin ulona replica christian louboutin sandals designer shoes copy christian louboutin