Można ją jeść z wody i z patelni, z ćwikłą, chrzanem czy musztardą. Jest znana i lubiana, a ze sklepowych półek znika hurtowo szczególnie przed Wielkanocą. Mowa tu o białej kiełbasie, która produkowana jest u nas od pokoleń, ale jak się okazuje, nie zawsze w zgodzie z tradycją. Dziś piszemy, jak wybrać dobrą białą kiełbasę lub przyrządzić ją samemu.
Fakt | 15.03.2012 | 07:58
(fot. Aleksandra Formaniewicz / newspix.pl / Aleksandra Formaniewicz / newspix.pl)
Białą kiełbasę przygotowywały własnoręcznie jeszcze nasze prababcie. Do domowej produkcji wykorzystywano najlepszej jakości mięso wieprzowe i wołowe, czosnek, majeranek i sól. Nie było tam mowy o konserwantach, barwnikach czy innych sztucznych dodatkach, od których aż roi się w wyrobach dostępnych na sklepowych półkach. Często obniżają one jakość wyrobu.