Gram Zdrowia

Home Reize
Essen

Kiszenie ogórków - ogórki małosolne

Drucken
Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.

ogorki-kiszone-w-bance-5lJako że jesteśmy w srodku sezonu ogórkowego, to podajemy przepis na ogórki małosolne, a jesli ktos jest w stanie powstrzymać się i pozostawić dłużej, to wówczas w nagrode uzyska ogórki kiszone.

Składniki:

  • ogórki 2,5kg
  • polski czosnek 4 szt.
  • koper
  • chrzan - 2 szt po 10cm
  • gorczyca - garść
  • liść laurowy - garść
  • ziele angielskie - garść
  • sól kamienna - 2,5 łyzki stołowej kopiastej
  • woda wolno przegotowana i ostudzona - 2,5l
  • bańka wody 5l

Kiszenie ogórków - jest to proces fermentacji beztlenowej wywoływany przez bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus (przepisywane jako probiotyki przy leczeniu antybiotykami). Bakterie najlepiej namnażają się w temperaturze pokojowej, w zupełnej ciemności, bez dostepu do powietrza.

 

Jak długo trzeba smażyć mięso?

Drucken
Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.

Od jakiegoś czasu zastanawiam sie, dlaczego przygotowanie posiłków trwa tak długo. Czy rzeczywiście potrzeba robić tak wiele rzeczy, żeby jedzenie było gotowe? Czy być może da sie zrezygnować z pewnych kroków, które tak na prawdę są zbędnę, a weszły do naszej kucni, tylko przez przypadek, dlatego że nasze matki nie rozumiały intencji naszych Babek?

Czy po obejrzeniu tego filmu nie nasuwa się Wam pytanie - co tak długo robią nasze kobiety w kuchni? Dlaczego każa nam czekać tak długo na podanie jedzenia? ;)

 

Niejadalne - żaby, ślimaki i kasztany

Drucken
Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.

zaba-krolewnaOd pewnego czasu nurtuje mnie pytanie - jak to jest, że są przysmakami innych krajów, a dla nas są niejadalne?Żeby było śmieszniej jestesmy nawet eksporterami tych smakołyków. Żaby i slimaki ląduja na stoałach francuskich restauracji, a kasztany sa bardzo popularne w Austrii.

Żaby - polskie żaby są pod ochroną. Podobno na francuskie stoły trafiają żaby z Indonezji.


winniczek-slimakŚlimak Winniczek - są towarem eksportowym - w polsce mamy hodowle tego przysmaku. Ślimak jest bardzo podobny w swojej budowie do ostryg (małż). Opatulony skorupką, nie tak twarda jak ostrygi. Zapewne jego mięśnie nie są tak śilne jak ostryg (małż), ale to za pewne ma wpływ tylko i wyłacznie na doznania smakowe ;) Domyślam się, że mięso ślimaka moze być delikatniejsze, łatwiej obrabialne w niższych temperaturach.

 

Zbieractwo i łowiectwo

Drucken
Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.

Dwa bardzo bliskie sobie terminy. Zbieractwo kiedy pożadany obiekt nie ucieka i pozwala się tak poprostu podnieśc z ziemi i łowiectwo, kiedy obiekt nie lubi być zbieranym i ucieka co sił w nogach, jak tylko nas zobaczy. Pierwszy termin odbierany bardzo negatywnie, bardziej kojarzony z kobietami, które w zamierzchłych czasach zbierały pozywienie - nie rzadko zbierane obiekty trafiały się przy okazji.Natomiast łowiectwo kojarzone z wielkim prestiżem jako meski sposób zdobywania pożywienia przy pomocy sprytu i siły, co w żadnym stopniu nie może być równane z przypadkowym znalezieniem i zebraniem czegoś.
 

Zbieramy:

kobieta-zbiera-grzybyw lasach

- grzyby,

- jagody,

- poziomki,

- jerzyny,

- maliny,

- orzechy,

- kasztany.

bursztyny

na polach i łąkach

 - zioła,

- ślimaki,

- żaby,

- jaja dzikich ptaków,

nad morzem

 - bursztyny,

- węgiel drzewny,

 

Niepasteryzowane piwo vs nieutrwalone piwo Ciechan

Drucken
Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.

piwo-ciechan-nieutrwalone-niepasteryzowane-dgp

Ostatnimi coraz częściej możemy słyszeć o piwach niepasteryzowanych - przypominają nam smak dawnego piwo, ważonego zgodnie z wielolenimi tradycjami, kiedy nie był znany proces pasteryzacji. 

Takie piwo, jego zapach i smak, przypomina nam lata dzieciństwa, kiedy nasi Ojcowie wracali z pracy i zasiadali z gazetą i butelka piwa przed telewizorami ;)

Ale czy na pewno niepasteryzowane?

 

 


Seite 3 von 6

Menu główne

Losowy produkt

5,46 PLN

27,06 PLN


Ostatnio na forum

Keine Beiträge vorhanden

Komentarze

Pokrewne

Gościmy

Wir haben 365 Gäste online

Cytat

Es gibt keine Übersetzung gerade jetzt, aber wir können dies für Sie tun, wenn Sie möchten - schreiben Sie einfach ein Kommentar. Wir können auch bessere Übersetzung, wenn Google Übersetzer ist nicht genug für Sie.

W Polsce łyka się niemal 100mln rozmaitych tabletek dziennie.