----- Biuletyn Medycyny Alternatywnej -----
----------------------------------------------------------------------
DLACZEGO MYJĘ SIĘ W ZIMNEJ WODZIE? (3/4) Przyczyny zakwaszenia
Wróćmy do tematu główngo artykułu, czyli pH komórki. Jako, że wszystkie te 4 jony (Na+, K+, Ca++, Mg++) mają generalnie charakter zasadowy, właściwa ich ilość w diecie jest bardzo ważna dla zachowania właściwego pH krwi i komórki. Dlatego dobierając produkty spożywcze w diecie należy oprócz BTW kierować się również zawartością tych 4 składników. Radykalna dieta optymalna wg dr Kwaśniewskiego grozi niedoborami tych składników, gdyż duża ich ilość zawarta jest w produktach bogatych w węglowodany (warzywa i owoce, czekolada). Jeśli ktoś zbyt radykalnie wyrzucił z diety owoce i warzywa, a węglowodany zjada w dużej mierze w postaci oczyszczonej mąki, to jest na prostej drodze do pogorszenia się stanu zdrowia po kilku latach stosowania diety.
Zakwaszenie komórki może mieć jednak również inne przyczyny niż niedobór składników alkalizujących.
Dwie przyczyny związane są z dietą:
1. Nadmiar węglowodanów i białek w diecie. Zakwaszenie ma tu charakter przejściowy i związany jest z obecnością w komórce kwaśnych metabolitów pośrednich spalania tych paliw. Jeśli zjadamy zbyt dużo w stosunku do chwilowej możliwości ich spalenia, to średnia ilość tych związków w komórce wzrasta i komórka się zakwasza. Ten typ zakwaszenia dominuje u typów szybkich, u których pierwszy etap spalania zachodzi nadmiernie łatwo. To oni szczególnie świetnie zaczynają się czuć po przejściu na dietę optymalną, bo się po prostu odkwaszają.
2. Zbyt duża ilość tłuszczów w diecie w stosunku do chwilowej możliwości spalenia tego paliwa, zbyt mała ilość białek i węglowodanów. Zakwaszenie komórki ma tutaj związek z ketonami pojawiającymi się jako efekt niepełnego spalania tłuszczów. Sprzyja temu niedobór węglowodanów, które są potrzebne do sprawnego spalania
tłuszczów. Ketony same w sobie nie są groźne. Jeśli jednak ich ilość utrzymuje się na wysokim poziomie przez kilka miesięcy, może to spowodować rozregulowanie równowagi kwasowo-zasadowej. Ten typ zakwaszenia najczęściej pojawia się u typów wolnych, którzy potrzebują relatywnie więcej węglowodanów, jako podkładu pod spalanie tłuszczu.
Kolejna przyczyna - niedostateczny oddech
Ten temat poruszałem w poprzednim artykule. 95% powstającego w trakcie spalania wszelkich paliw dwutlenku węgla (CO2) łączy się z wodą i wytwarza jon HCO3-. W ciągu doby powstaje w naszym organizmie ok. 0.5kg CO2. Jest on na bieżąco wydalany z organizmu przez płuca. Rotacja CO2 w organizmie jest tak duża, że w ciągu doby wymienia się on całkowicie ok. 20÷30-krotnie. Wystarczy przez 5 minut nie oddychać a cały organizm się błyskawicznie zakwasza. Jeśli nasz oddech jest
troszeczkę zbyt słaby w stosunku do potrzeb organizmu to wydalanie kwaśnego dwutlenku węgla jest niedostateczne. Organizm może sobie w pewnym zakresie z tym poradzić zwiększając zakwaszenie moczu. Zmieniają się wtedy również proporcje zatrzymywanych i wydalanych jonów Na+, K+, Mg++, Ca++. Jednak jest to zawsze reakcja wtórna na niewielkie pojawiające się zakwaszenie krwi.
cdn...
dr n. med. Krzysztof Piotr Michalak
----
Aby otrzymywać Biuletyn, należy wejść na stronę www.drMichalak.pl i wpisać swój email.
---
Jeśli uważasż, że komuś z Twoich znajomych przydałyby się informacje z tego Biuletynu - prześlij mu teraz tego mejla...
---
Przypominam, że biuletyn zawiera w większości wiedzę nie uznawaną przez medycynę akademicką.
---