Fundamnetem diety rozdzielnej jest podział artykułów spożywczych na trzy grupy: neutralną, białkową i węglowodanową. Produkty z różnych grup są inaczej trawione i przetwarzane przez nasz układ trawienny. Mieszanie grupy białkowej z grupą węglowodanową obciąża m.in. trzustkę i wątrobę, opóźnia spalanie, dlatego nigdy nie należy ich łączyć...
Artykuły neutralne moga być łączone z grupą białkową i z grupą węglowodanową, ale grupa białkowa nie może być nigdy łączona z węglowodanową.
mięso gotowane
gotowany drób
gotowane kiełbasy i wędliny
gotowane, nie wędzone ryby
gotowane owoce morza
wyroby sojowe
jajka
mleko
ser żółty o zawartości tłuszczu do 50% w s.m.
Grupa Neutralna:
tłuszcze (oprócz utwardzanych - margaryny, masła roślinne)
zakwaszone produkty mleczne
słodka śmietana i śmietanka do kawy
sery o zawartości tłuszczu min. 60% w s.m.
bulion warzywny
oliwki
żółtkobiałe sery
surowe, marynowane lub wędzone ryby (im tłustsze tym lepsze)
warzywa i sałaty
grzyby
kiełki i zarodki
zioła i przyprawy
orzechy (oprócz ziemnych) i nasiona
czarne jagody
rodzynki
drożdże
wysokoprocentowe czyste alkohole
żelatyna
Grupa Węglowodanowa:
mąka (pszenna, ziemniaczana itp)
makaron
ziemniak
ciasta
pizza
banany, kruche i słodkie jabłka, świeże figi i daktyle
suszone owoce (oprócz rodzynek)
fruktoza, miód, syrop klonowy, nektary z gruszek i jabłek
budyń