Receptura: 1,36 kg miodu do miodówki wytrawnej lub 1,80 kg miodu dla miodówki półsłodkiej, lub 2,25 kg miodu dla słodkiej,3g taniny lub filiżanka zimnej herbaty,10g kwasku cytrynowego,8g pożywki, drożdże winne typu szeri.
Drożdżowy roztwór przygotować wcześniej. Miód włożyć do naczynia lub wiadra dla wczesnej fermentacji i wlać 4,5 l gorącej wody. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką, do pełnego rozpuszczenia się miodu. Po schłodzeniu do 21 stopni C dodać taninę, pożywkę i kwasek. Dobrze wymieszać do pełnego ich rozpuszczenia i dodać drożdże. Przykryć pokrywką. Po 7 dniach fermentujący moszcz przelać do dużej butli, uzupełnić - jeśli trzeba - zimną, gotowaną wodą. Zatkać korkiem z rurką fermentacyjną i postawić w ciepłym miejscu do dokończenia fermentacji. Zdjąć z nad osadu po rozjaśnieniu się.
Jest to receptura bazowa. Można poeksperymentować z miodem zdjętym z różnych kwiatów. Można do miodu dodać owoce. Wystarczy np.450g owoców, ale to zostawiamy dla Waszego uznania i smaku. Owoce należy włożyć do wiadra przed dodaniem gorącej wody i miodu. Następnie moszcz odcedzić do dużej butli. Jeżeli korzystamy z miąższu owoców kwaśnych, to należy zmniejszyć ilość kwasku cytrynowego do 3g.
Jeżeli wykorzystuje się miód jednego gatunku, to wino szybciej będzie miało wszystkie jego właściwości, jednakże aromat wina można zmienić przy pomocy różnych dodatków według swojego uznania.