Receptura: Słoik (425g) mandarynek w syropie,285 ml koncentratu białego winogronowego soku,675g cukru,5g kwasku cytrynowego,3g taniny,5g pektynowego enzymu,5g pożywki, roztwór winnych drożdży.
Owoce konserwowe razem z syropem wlać do wiadra i rozgnieść owoce. Ugotować cukrowy syrop, gotując cukier w 0,5 l wody. Owoce zalać gorącym syropem i dodać 2,25 l zimnej, gotowanej wody. Po ochłodzeniu dodać pożywkę, kwasek, taninę oraz pektynowy enzym. Wszystko dobrze wymieszać i zostawić na 12 godzin. Jednocześnie drożdże zalać ciepłą wodą i postawić w ciepłym miejscu też na 12 godzin. Wlać drożdże do moszczu i zostawić na dwa dni, co jakiś czas mieszać. Moszcz przecedzić i wlać do butli. Dodać winogronowy koncentrat, dopełnić butlę i zatkać korkiem z rurką fermentacyjną i postawić w ciepłym miejscu, mieszając przez pierwsze kilka dni. Po zakończonej fermentacji postawić butlę w chłodnym miejscu do rozjaśnienia się. Po kilku dniach na dnie butli tworzy się osad. Zdjąć wino z nad osadu, przelać do czystej butli i dodać rozpuszczoną tabletkę kampdenu. Wino przetrzymać i w razie potrzeby zdjąć z nad osadu. Wino nadaje się do spożycia po roku.
Konserwowane kawałki mandarynek idealnie nadają się do tego przepisu.