Gram Zdrowia

Home
witamina e
----- Biuletyn Medycyny Alternatywnej -----
----------------------------------------------------------------------

E - Witamina młodości (2/4)


Korzyści jakie daje stosowanie suplementacji Witaminy E

a.Spowalnia procesy starzenia komórek krwi i mózgu

Naukowcy sądzą, że witamina E może być pomocna w spowalnianiu procesów starzenia mózgu i związanym z tym spadkiem zdolności intelektualnych, włączając w to i nawet chorobę Parkinsona oraz Alzheimera. Wyniki badań dotyczyły 341 osób, u których rozpoznano wczesne stadium choroby Alzheimera. W celu znacznego spowolnienia choroby witaminę E podawano pacjentom dawkę 2000j.m. Stwierdzono, że białko w mózgu nie ulega przemianom oksydacyjnym charakterystycznym dla zespołu zmian starczych. Najczęściej stosuje się 400j.m. witaminy E. Stąd wniosek - witamina E może pozwolić zachowanie młodzieńczego mózgu do późnej starości.
Więcej…  
---- Biuletyn Medycyny Alternatywnej -----
----------------------------------------------------------------------

E - Witamina młodości (1/4)


"W USA setki tysięcy ludzi umiera co roku z powodu chorób serca i nowotworów. Myślę, że dowody na korzystne, zmniejszające cierpienia, działanie witaminy E są niepodważalne. W dodatku witamina E jest niedroga..." -
dr Jeffrey Blumberg, Uniwerytet Tufst

Witamina E to idealny obrońca przed starością - doskonale nadaje się do walki z wolnymi rodnikami. Kiedy zbadano zawartość witaminy E w trzech dziennych posiłkach pracowników kawiarni w Narodowym Instytucie Zdrowia w USA, okazało się., że w sumie było jej zaledwie 13,4 j.m. Teoretycznie to ilość wystarczająca, gdyż, normy podają jako minimalną ilość spożycie dziennie ok. 10 mg witaminy E. Jednak jak wskazują wyniki licznych badań optymalna dawka tej witaminy to ok. 100-400mg, a w przypadku niektórych chorób nawet więcej. Jadłospis współczesnego człowieka nie gwarantuje odpowiedniej ilości witaminy E, nawet w wypadku racjonalnego żywienia. Dodatkowe spożywanie kiełków pszenicy często również nie wystarcza. Trzeba wówczas sięgnąć po kapsułkę z witaminą E - najlepiej tę naturalną
Więcej…  
Witaminy i prowitaminy
>Witamina E
tokoferol, tocopherol, tocopherolum, vitamin E, vitaminum E, tocotrienole


dr Henryk S. Różański

Definicja: są to tokoferole (tokotrienole), pochodne chromanu (skondensowane pierścienie: benzenowy, tetrahydropiranowy oraz przyłączony w pozycji 2 nasycony łańcuch pochodzący z triizopentenolu. Witamina E jest gęstą oleistą cieczą barwy jasnożółtej, ciemnożółtej, brunatnej lub czerwonej. Łatwo ulega utlenieniu, zwłaszcza na świetle. Rozpuszcza się w tłuszczach, eterze, chloroformie i acetonie. Bardzo słabo rozpuszcza się w alkoholach.
Witamina E posiada właściwości antyoksydacyjne.
W lecznictwie wykorzystywany jest octan tokoferolu, wodorobursztynian tokoferolu i nikotynian tokoferolu. Estry są stabilniejsze od czystych postaci.
Na skalę przemysłową otrzymywane z trimetylohydrochinonu i fitolu w obecności chlorku cynku.
Budowa chemiczna: (+)-2,5,7,8-tetrametylo-2-(4,8,12-trimetylotridecylo)-chroman-5-ol, jest to wielkocząsteczkowy związek fenolowy, w trzech formach: alfa, beta i gamma, różniący się położeniem grup metylowych. Innymi słowy witamina E to pochodna dihydrochromanu, który w pozycji 2 posiada 16-węglowy łańcuch diterpenowy, a pozycji 6 grupę fenolową.

Znanych jest osiem form witaminy E. Wykazują aktywność optyczną.
Największą aktywność biologiczną reprezentuje alfa-tokoferol i formy prawoskrętne.
1 j.m. witaminy E odpowiada aktywności 1 mg alfa-tokoferolu.

Aktywność biologiczna tokoferoli:
1. Alfa-Tokoferol (5,7,8-trimetylotokol) - 100% aktywności
2. Beta-Tokoferol (5,6-dimetylotokol) - 30% aktywności
3. Gamma-Tokoferol (7,8-dimetylotokol) - 10% aktywności.
Wzory strukturalne:
witamina E
tokoferole
Funkcje w organizmie: Witamina E jest czynnikiem oksydo-redukcyjnym, uczestniczy w przenoszeniu wodoru z fawoprotein na cytochrom C; wchodzi w skład błon komórkowych i lizosomalnych stabilizując ich strukturę i zwiększając odporność na działanie peroksydazy glutationowej; zapobiega utlenianiu frakcji LDL lipidów krwi do nadtlenków; hamuje powstawanie toksycznych nadtlenków nienasyconych kwasów tłuszczowych i aktywnych rodników tlenowych. Czynnik ochronny dla mitochondriów i innych struktur błonowych.
Działanie farmakologiczne: rozszerzające naczynia krwionośne, ułatwiające przepływ krwi w naczyniach, przeciwzawałowe, przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne, stabilizujące strukturę organelli komórkowych, w tym błon komórkowych i śródbłonków, przeciwwysiękowe, przeciwalergiczne, ochraniające witaminę F, A (także karotenoidy) i D, nasilające działanie witaminy A (oraz karotenów), witaminy C, kumaryn, indandionu i witaminy F, selenu, cynku oraz miedzi, wzmagające procesy krwiotwórcze (hemopoezy), ochronne w stosunku do plemników, owocytów (komórek jajowych), zarodka i płodu, żółciopędne, wymiatające wolne rodniki, antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowe, obniżające stężenie cholesterolu we krwi, ochraniające w stosunku do genomu, hamujące procesy autoagresji, hamujące mutagenezę (zapobiega mutacjom) i onkogenezę (inhibitor rozwoju nowotworu), hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi), przeciwcukrzycowe.
Witamina E wykazuje działanie przeciwtrądzikowe i przeciwłuszczycowe. Powinna być podawana w przebiegu chorób autoimmunologicznych. Zwiększa przyswajanie białek.
Synergizm farmakologiczny: witamina F, witamina C, selen, cynk, miedź, witamina A, witamina E, chrom, tłuszcze roślinne, tran, olej z rekina, drożdże.
Metabolizm: witamina E wchłania się z jelit do krwi i limfy w obecności tłuszczu, dlatego należy ją podawać podczas posiłku bogatego w oleje roślinne. Metabolizowana jest w wątrobie i skórze, wydalana z żółcią i moczem (metabolitem są związki chinonowe i kwas tokoferonowy). W moczu wydalane po związaniu z kwasem glukuronowym.
Zapotrzebowanie: 30 mg/24 h.
Wskazania: kolagenozy, trądzik, dermatozy, wypryski, wypadanie włosów, cukrzyca, zatrucia, miażdżyca, wszelkie schorzenia oczu, oligo- i azoospermia (niedobór lub brak plemników w nasieniu), niemożność zajścia w ciążę, poronienia, choroba wieńcowa, zakrzepowe zapalenie żył i tętnic, zaburzenia miesiączkowania, przedwczesne obumieranie plemników (podawać wraz z fruktozą, karnityną, inozytolem, mannitolem, witaminą F, A, C, choliną, żelazem i szafranem), liszaj rumieniowaty, twardzina (sklerodermia), owrzodzenia, pokrzywka, choroby paznokci, alergia, marskość i zapalenie wątroby, kamica żółciowa, stłuszczenia organów wewnętrznych (np. serca, nerek), zaniki mięśni (miastenia, zanikowy niedowład mięśni), nowotwory, retinopatie, hemoliza krwi, hiperlipoproteinemia, zaburzenia potencji, nadciśnienie, mukowiscydoza.
Objawy hipowitaminozy lub awitaminozy: zwyrodnienie plemników, zanik kanalików nasiennych, bezpłodność, poronienia, zwyrodnienia i zanik łożyska, oligospermia, nekrospermia, zanik jąder, zanik macicy, zanik mięśni poprzecznie prążkowanych (szkieletowych), zmiany zwyrodnieniowe w układzie nerwowym (degeneracja sznurów tylnych i rogów przednich rdzenia kręgowego), stłuszczenie narządów miąższowych, niedokrwistość.
Przyczyny niedoboru witaminy: zespół złego wchłaniania, biegunka, częste wymioty, permanentne zażywanie środków przeczyszczających, dyskinezy dróg żółciowych, spożywanie pokarmów poddawanych działaniu promieni UV i utleniaczy, unikanie tłuszczów roślinnych. Właściwości toksykologiczne: nadmiernie duże dawki (powyżej 3 g/24 h) powodują zaburzenia trawienne, bóle brzucha, biegunkę, nudności, wymioty, zawroty głowy, zaburzenia pracy mięśni, wzrost ciśnienia śródczaszkowego, nadmierną pobudliwość, uczucie ogólnego rozbicia.
Dawkowanie: profilaktycznie: 100  mg/24 godziny; leczniczo - 300-1000 mg/24 h, rzadziej 1200-3000 mg. Doustnie lub domięśniowo.
Ważniejsze preparaty handlowe witaminy E:
1. Vitaminum E - kapsułki, tabletki  100, 200, 400 mg.
2. Sevitren (Krka) - preparat złożony zawierający witaminę E, C, selen i karoten - kaps.
3. Tacovital (Steigerwald) - kaps. 600 mg.
4. Vitagutt Vitamin E (Schwazhaupt)  - kaps. 1 g.
5. Tocolion (Lab. Sciencex) - kaps. 500 mg.
6. Dermovit E (Coel) - maść 2%.
7. Linoeparol (Agropharm) - krem.
8. Vitaminum E (Terpol) - krople 0,3 g/1 ml.
Występowanie: kiełki pszenne - 30,5 mg, olej z kiełków pszenicy - 250-520 mg/100 g, olej sojowy - 115 mg/100 g, sałata - 13 mg, kapusta - 6 mg, banany -1-2 mg, masło - 2,6 mg, oliwa - 8 mg, szprotki - 4,6 mg, żółtko jaj - 3 mg, olej lniany - 23 mg, kiełki kukurydzy - 16,4 mg, olej sezamowy - 5 mg.
Spośród ziół dużo witaminy E mają: wiesiołek, wierzbówka, wierzbownica, ogórecznik, czarnuszka, znamiona kukurydzy, rzeżucha, lipa, lubczyk, orzech włoski, jarząb, pokrzywa, dzika róża, ostropest, groch (ziele grochu 25 mg%), len, ziele lucerny, ziele koniczyny.
Więcej informacji na temat właściwości toksykologicznych witaminy E - kilknij tutaj
kliknij
Witaminy

Dokument chroniony prawami autorskimi
Jakiekolwiek kompilowanie informacji z witryny bez podania źródła będzie surowo ścigane

Poznań 2004
 
Powered by Tags for Joomla

Ostatnio na forum

Brak postów do publikacji.

Komentarze

  • Suplementy cynku, przedawkowanie, prostata 3/4

    Hej, bardzo wolno ładuje się strona na mobilce

    Czytaj więcej...

     
  • Leczenie wodą utlenioną - Terapia nadtlenkiem wodoru

    Tylko woda destylowana bo mineraln zanieczyszczona !!!! tylko pehydrol rozcieńczony 1:10 bo woda z ...

    Czytaj więcej...

Pokrewne

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 116 gości