Henryk Różański
|
Kwas orotowy - acidum oroticum Orotic Acid, Witamina B13 Czynnik galaktozy u zwierząt, Animal Galactose Factor, Whey Factor |
Budowa chemiczna: C5H4N2O4, kwas 1,2,3,6-tetrahydro-2,6-diokso-4-pirymidynokarboksylowy, kwas uracylo-6-karboksylowy, 6-uracilcarboxylic acid. 1% roztwór ma odczyn pH 2,5.
kwas orotowy
|
Funkcje w organizmie: prekursor związków nukleotydowych. Witamina B13 jest to metabolit endogenny powstający z karbamylofosforanu i kwasu asparaginowego. Reaguje z 5-fosforybozo-1-pirofosforanem tworząc nukleotyd orotydylowy, który po dekarboksylacji przekształca się w UMP (urydyno-5-monofosforan) = Uridine 5'Mono-Phosphate. Powstaje i jest niezbędny przy przemianach pirymidyn, np w trakcie syntezy nukleotydów. Uczestniczy w przemianach kwasu foliowego i witaminy B12. Symbiotyczna mikroflora jelitowa ma zdolność syntezy kwasu orotowego.
|
Działanie farmakologiczne: obniżające stężenie cholesterolu we krwi, lipotropowe, ochronne na miąższ wątroby, odtruwające, przeciwartretyczne (zmniejszające stężenie kwasu moczowego we krwi). Zapobiega marskości i stłuszczeniu wątroby, ochrania miąższ wątroby przed toksynami, w tym także mikotoksynami. Zwiększa przyrost masy mięśniowej i rozrost tkanki łącznej. Przyśpiesza procesy odnowy.
|
Wskazania: artretyzm (dna), miażdżyca, zatrucia, niedobór białek w organizmie, zaburzenia przemian białkowych i aminokwasowych, stwardnienie rozsiane.
|
Dawkowanie: doustnie: 500-1000 mg/24 h
|
Preparaty: Vigodana (Loges) - kaps.
|
Kwas orotowy w żywieniu zwierząt
|
Witamina B13 korzystnie wpływa na narządy miąższowe (watroba, nerki) oraz serce, chroniąc je przed zwyrodnieniem, marskością, stłuszczeniem. Zwiększa przyrosty masy ciała, zapobiega nadmiernemu przetłuszczeniu tkanek. Poprawia walory biochemiczne mięsa, jaj i mleka. Przyśpiesza regenerację nabłonków. Chroni wątrobę i nerki przed wpływem mikotoksyn grzybów pleśniowych, które mogą być obecne w paszy. Wraz z inozytolem, selenem i witaminą E zwiększa tolerancję na mikotoksykozy.
|
Witamina H Metionina, cholina, betaina, karnityna, kwas liponowy, timonacic, kwas pangamowy Naturalne immunostymulatory Kwas antranilowy, czyli witamina L Inozytol - witamina B8
|
luskiewnik
|
Dokument chroniony prawami autorskimi Poznań 2003 |
Czytaj więcej...