środa, 16 grudnia 2009
admin
Nikt nie podważa faktu, że mleko zawiera dużo wapnia, który jest niezbędny do rozwoju kości. A czy mniej jest wapnia w orzechach, kapuście, marchwi, burakach? Więcej. A co najważniejsze jest tam w idealnej proporcji z innymi minerałami i do tego w formie łatwo przyswajalnej przez organizm. W mleku występują tłuszcze zwierzęce, a jak wiemy tłuszcz zwierzęcy powoduje zwiększenie ilości cholesterolu i wypłukuje wapń z organizmu, dlatego też mleko się odtłuszcza. Tłuszcze znajdujące się w orzechach i ziarnach (np. słonecznika, najbardziej wartościowe) są przyswajane przez organizm w 80%, podczas gdy tłuszcze z mleka tylko w 20%. W prasie zachodniej dawno już pisano, że zaobserwowano tendencję rezygnowania ze spożywania tłustego mleka i coraz częściej spożywa się niskotłuszczowe. To przyniosło odczuwalne wyniki - znacznie zmniejszyła się ilość zachorowań związanych z układem krwionośnym i pokarmowym. Nasuwa się pytanie - po co zwiększać liczbę zachorowań spowodowanych przez mleko, a potem walczyć o ich zmniejszenie? Co się tyczy kwaśnych produktów mlecznych - kefiru, jogurtu, a szczególnie twarogu i żółtego sera, to te produkty można spożywać, a nawet trzeba. Specjalnie zaleca się spożywanie ich ludziom w podeszłym wieku i dzieciom. Chodzi o to, że bakterie znajdujące się w kwaśnych produktach mlecznych już zrobiły to, co organizm człowieka czyni z wielkim trudem.
imitation platform red bottom shoes http://www.replicalouboutin.net christian louboutin leopard slingbacks faux
Więcej…
środa, 16 grudnia 2009
admin
Wszyscy znamy ten problem. Od maleńkości jesteśmy uzależnieni od mleka, najpierw od mleka matki, a potem mleka krowiego, owczego lub koziego. Od małego jesteśmy wprost zmuszani do jego picia. Do reklamy włączają się aktorzy i piosenkarze (pożyteczni ignoranci). Jesteśmy świadkami walki na najwyższych szczeblach o "szklankę mleka dla ucznia". Czy warto kruszyć kopie? Czy przypadkiem nie jest to błąd, do którego nikt nie chce się przyznać, a który przyczynia się do wychowywania chorego społeczeństwa? Proszę zapoznać się z opinią prof. Tombaka i proszę się przygotować na szok.
imitation pigalili christian loubatin shoes cheap louboutin shoes luois bouton knockoff
Więcej…
piątek, 14 maja 2010
admin
Na jednym z portali znalazłem taki opis:
"
Glukoza zawarta w miodzie i mleku transportuje do mózgu tryptofan, czyli tę cząsteczkę białka, z której powstaje molekuła snu - melatonina. W rezultacie zasypiamy łatwiej, organizm regeneruje się bez przeszkód, wstajemy wypoczęci.
"
Mleko z miodem się pije, ale według mnie spełnia funkcje odżywcze.
Niestety nie piję takiej mieszanki - postaram sie spróbować niebawem.
Póki co to chcę się podzielić, tym że kiedyś przeczytałem, że mleko wcale nie jest takim dostarczycielem Tryptopfanu, bo nawet jeśli zawiera go dość sporo, to mnogość innych białek nie jest za dobra, gdyż inne białka konkurują z Tryptofanem. Lepiej poszukać białek w których jest więcej Tryptofanu w porównaniu do innych.
czwartek, 04 listopada 2010
admin
jedzenie Zombie
W skrócie;
Pszenica i produkty mleczne zawierają peptydy opioidowe receptory wpływające endorfiny w mózgu. Peptydy te są uzależnia fizycznie, co powoduje uzależnienie, astma, otyłość, apatia, ignorancja i drętwienie. To samo dotyczy beta-karboliny z przygotowywanych potraw.
Aby być ostre i dochodzeniowych, powinnaś spożywać ani nabiału, ani pszenicy produktów. Nie trzeba tych "żywności" w ogóle. (Patrz site4 i 13/plants )
W celu uzyskania wszystkich wymaganych składników odżywczych i pozostają ostre i śledczych; zużywa tyle owoców (istnieje około 6000 różnych owoców), a niektóre świeże surowe pożywienie zwierząt regularnie (jak sashimi lub żółtka jaj).A dla chrupać-spożywczego; tylko konsumować to, co naprawdę lubią jeść (a nie dlatego, że mówią, że jest zdrowy), o małej zawartości białka, ale dużo tłuszczu i / lub cukru, zaspokajając apetyt na Munch-spożywczego. Zobacz propozycje diety
Jeśli ktoś zainteresowany jest ładneijszym tłumaczeniem, to poproszę o komentarz.
Więcej…
niedziela, 20 grudnia 2009
admin
? Najlepiej, ze względu na dobre trawienie, spożywać posiłek składający się z jednego produktu spożywczego. ? Jeśli nie chcemy przestrzegać powyższej reguły, układamy posiłki według zasad prawidłowego łączenia zestawów. ? Łączyć nie więcej niż cztery produkty jednej grupy. ? Posiłek nie powinien zawierać więcej niż jeden produkt białkowy. ? Tłuszcze (oleje) spowalniają trawienie. Najlepiej są przyswajane z jarzynami i owocami, natomiast źle ze skrobią i białkami. ? Pomidory powinny być spożywane na surowo. ? Świeżego ogórka nigdy nie łączyć z pomidorem.
Należy obalić mit o doskonałości mleka jako pokarmu. Według najnowszych badań mleko jest produktem wręcz niestrawnym. Żaden ssak, oprócz człowieka i kota (mleka nauczył go pić człowiek) po wyjściu z okresu niemowlęcego nie pije żadnego mleka. Mleko zawiera dużo kazeiny, która jest potrzebna tylko do budowy włosów i paznokci. Organizm dziecka w wieku 1-2 lat przestaje wydzielać podpuszczkę, która jako jedyna jest zdolna trawić kazeinę. Mit o przywajalnym wapniu można sprawdzić u chorych na osteoporozę, gdzie picie mleka wcale nie leczy choroby, a wręcz ją pogłębia. Mleko spożywane z innymi pokarmami zostaje natychmiast ścięte w żołądku i oblepia inny pokarm utrudniając jego trawienie. Jako pokarm zaczyna być nadtrawiane w ostatniej kolejności. Jeśli ktoś nie chce z niego zrezygnować to niech spożywa go osobno i nie w dużych ilościach. Zaleca się natomiast spożywanie mleka przetworzonego - jogurt, kefir, kwaśne mleko, twarogi, żółte sery leżakujące (ale nie polski "trotyl", którego czas leżakowania jest uzależniony tylko od długości trwania transportu do sklepu).
? Jogurt można spożywać z dojrzałymi półkwaśnymi owocami, warzywami liściastymi i kiełkującymi nasionami, ziarnami. ? Jeśli, co jest bardzo wskazane, spożywa się owoce osobno, zaleca się ich dobór według rodzaju pestek (brzoskwinie, mirabelki, oliwki, czereśnie, wiśnie); owoce cytrusowe; owoce mające blaszki gniazd pestkowych (jabłka, gruszki); melony; owoce suszone. Prof. Tombak zaleca spożywanie całych jabłek, oprócz części, których nie można pogryźć. W 6 ziarnkach jabłka jest zawarta dzienna dawka jodu. ? Mleko (oprócz twarogu), ziemniaki, groch, fasola, owoce i warzywa są zasadotwórcze, zawierają bowiem dużo pierwiastków alkalicznych. Zasadotwórcze są również kawa, piwo, cola, wino, mleko, soki owocowe. ? Wszystkie mięsa, wędliny, podroby, jaja, wszystkie ryby, masło, drożdże, orzechy, skrobia, czekolada, kakao, tłuszcze, oleje, majonez, sery, twarogi i pieczywo - są kwasotwórcze. ? Banany można jadać z owocami półkwaśnymi. ? Nie należy zjadać zbyt dużo orzechów arachidowych. Są ciężkostrawne. ? Do wszystkich produktów ciężkostrawnych można dodawać zmielony kminek z majerankiem, co ułatwia proces trawienia. ? Stosować, ale z umiarem, przyprawy trawienne - pieprz naturalny i ziołowy, mielony kminek z majerankiem, cynamon, imbir (dodawać niewielkie ilości!), por, czosnek, cebula, natka pietruszki, kolendra, cząber itp. ? Nie pić gorących płynów, nie spożywać gorących potraw. Mające temperaturę powyżej 45°C mogą spowodować anemię, bóle kręgosłupa, stawów, miednicy i mięśni nóg.
oraz jej inne rady dotyczące spożywania pokarmów
? do posiłku należy wybierać takie produkty spożywcze, które smakują najbardziej, ? waga posiłku nie powinna przekraczać 600 g. Nie objadać się, zwłaszcza przed rozpoczęciem cięższej pracy, ? główny posiłek winien być spożywany w południe, gdy promienie słoneczne działają najsilniej. Promieniowanie słoneczne ma wpływ na trawienie, dlatego też do ostatniego posiłku należy zasiadać przed zachodem słońca, ? pojadanie między posiłkami jest szkodliwe, ? nie należy jeść, gdy odczuwa się ból, w zdenerwowaniu, po wyczerpującej pracy, w zmęczeniu, ? przy trudnościach trawiennych dobrze jest przed posiłkiem odpocząć 10 minut, ? nie popijać w czasie jedzenia, pragnienie można zaspokoić pół godziny przed posiłkiem lub 1 godzinę po jedzeniu, ? do sałatek, surówek, cebuli dodawać olej słonecznikowy, sojowy lub oliwkowy, do potraw gotowanych dodawać olej już po wyłączeniu ognia lub nawet na talerzu, ? do chleba przyrządzać pasty serowo-jarzynowe, biały ser jeść najlepiej sam bez chleba, gdy czujemy głód, ? kasze, ryż, makaron jadać z dodatkiem jaj, sera, mleka, roślin strączkowych (fasoli, grochu), zupy gotować z wywarem z jarzyn z dodatkiem grzybów lub ziół przyprawowych, ? umiarkowanie używać cukru i słodyczy, stopniowo zastępując je miodem, słodkimi owocami (świeżymi lub suszonymi), ? kasze i ryż gotowany na sypko jeść z dodatkiem jajka, twarożku, fasoli lub z sosem grzybowym, pomidorowym, koperkowym, ? raz dziennie zjadać posiłek z samych jarzyn (nawet jednej) gotowanych z dodatkiem ziemniaków, ? spożywać pokarmy w stanie naturalnym, nie smażyć tego co można ugotować, nie gotować tego co można zjeść na surowo, ? ostatni posiłek zjadać w zasadzie trzy godziny przed snem i nie zapominać, że żołądek śpi razem z człowiekiem, ? picie wody rano i wieczorem służy przepłukaniu przewodu pokarmowego, ? soki owocowe należy chwilę trzymać w ustach, by mogły wymieszać się ze śliną.
Uwaga dla osób mających ogródki warzywne: należy zwracać uwagę na odpowiednie rozmieszczenie roślin, by mogły się dobrze rozwijać oraz wzajemnie ochraniać i wspomagać. Pietruszka chroni pomidora, marchew i fasolę. Tymianek i mięta chronią kapustę. Dęby zabezpieczają przed ślimakami. Leszczyna odstrasza muchy. Fasola rozwija się niedobrze w sąsiedztwie cebuli. knockoff christian laboutin shoes Replica Louboutin cheap imitation shoes online
niedziela, 13 lutego 2011
admin
Czy widział ktoś dorosłego ssaka w naturze, ssącego swoją matkę? Odpowiedź jest oczywista.
Czy mleko jest odpowiednim pokarmem dla dziecka? Nie ma żadnych wątpliwości, że karmienie piersią jest dla niemowlęcia najlepsze, szczególnie wtedy, gdy matka odżywia się prawidłowo. Zawartość składników odżywczych mleka matki jest optymalna dla potrzeb niemowlęcia. Jednym z jego istotnych elementów składowych, są nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3,6 i 9, konieczne do rozwoju intelektualnego. W pokarmie kobiecym znajdują się duże ilości laktozy (cukru mlecznego), który dociera do jelita grubego, tworząc odpowiednie, korzystne środowisko do pałeczek kwasu mlekowego. Odpowiadają one nie tylko za dobrze funkcjonujące jelita ale stan zdrowia całego organizmu. Podstawową też różnicą między mlekiem kobiecym a krowim jest duża zawartość białka - kazeiny w tym drugim. Mleko krowie dostając się do żołądka człowieka, pod wpływem kwasów żołądkowych ścina się tworząc coś co przypomina twaróg. Kazeina znajdująca się w mleku rozkłada się w organizmie przy pomocy enzymu - podpuszczki, a cukier mleczny dzięki enzymowi - laktazie. Dziecko 1 - 2 letnie ma już paznokcie i włosy i jego zapotrzebowanie na kazeinę jest bardzo niewielkie. Od tej chwili układ trawienny dziecka przestaje wydzielać podpuszczkę i mleko dla organizmu staje się produktem ciężkostrawnym. W jelicie grubym zamiast fermentacji mleczno - kwasowej pojawiają się procesy gnilne, co powoduje samozatruwanie słabego organizmu, zaburzenia mikroflory jelita grubego i jego zwyrodnienie. Sztuczne mleko nie posiada ,,informacji biologicznej", która występuje w mleku matki. Z tego powodu dziecko ciągle jest głodne i jest stale dokarmiane.
Więcej…
|
Czytaj więcej...