środa, 15 lutego 2012
admin
(ang. Acquired Immunodeficiency Syndrome – zespół nabytego niedoboru odporności) Jest to choroba zakaźna charakteryzująca się załamaniem układu odpornościowego, wywołana przez ludzki wirus niedoboru odporności - HIV. Pojęcia AIDS i HIV nie są równoważne. AIDS należy rozumieć jako końcowe stadium zakażenia HIV, charakteryzujące się występowaniem trudnych do leczenia zakażeń oportunistycznych, w tym drożdżaków. Grzybica jest schorzeniem powszechnie spotykanym u ludzi zakażonych wirusem HIV, przebiega ciężko, ma tendencją do nawrotów i często jest przyczyną ich śmierci. Zakażeniem może być objęta błona śluzowej jamy ustnej, przełyku i dalszych odcinku przewodu pokarmowego, dróg oddechowych – w tym pęcherzyków płucnych, skóry i paznokci, narządów rodnych oraz tkanek innych narządów wewnętrznych.
sobota, 11 lutego 2012
admin
Wiadomości na temat rozpoznania autyzmu u dzieci
W Polsce nie ma żadnej instytucji medycznej zajmującej się kompleksowym leczeniem medycznym dzieci z autyzmem. Prócz psychiatrów, którzy zajmują się głównie kwestią zaburzeń behawioralnych, dzieci najczęściej leczone są przez lekarzy pediatrów, zwykle objawowo. Większość lekarzy nie ma wystarczającej wiedzy na temat zaburzeń autystycznych, a często nawet podstawowej wiedzy o tej chorobie. Zdarza się, że lekarze pierwszego kontaktu nie potrafią rozpoznać autyzmu u dzieci, które zdradzają wszystkie objawy tej choroby. Część dzieci trafia do alergologów, a w przypadku nasilonych problemów trawiennych - do gastroenterologów. Specjalistyczne badania biochemiczne nie są zlecane przez lekarzy rodzinnych z powodu ograniczeń finansowych oraz braku wiedzy na temat ewentualnych anomalii biochemicznych typowych dla tego schorzenia.
Przyczyny rozwoju autyzmu u dzieci Wydaje się prawdopodobne, że znaczna liczba dzieci, u których stwierdzono autyzm, padła ofiarą infekcji grzybiczej. Według amerykańskich danych przyczyną rozwoju autyzmu u około 5 - 10 % dzieci była infekcja grzybem Candida albicans, a do rozwoju tego zakażenia przyczyniło się obniżenie odporności organizmu spowodowane infekcją bakteryjną leczoną antybiotykiem lub innymi preparatami farmaceutycznymi, narażenie na promienie roentgena w diagnostyce radiologicznej lub kontakt z substancjami toksycznymi. Aktualny stan wiedzy nie pozwala jednoznacznie określić, czy w znanych przypadkach grzybica była pierwotną i jedyną przyczyną autyzmu. W przypadku rozpoznania tej choroby należy rozpocząć leczenie pod kontrolą doświadczonego lekarza.
Więcej…
środa, 08 lutego 2012
admin
Ten temat poruszono w publikacji naukowej zamieszczonej w Archiwum) Dermatologii (tom 120 kwiecień 1984) autorstwa Crutcher Nancy, M. D., Rosenberg E. William, M. D., Patricia W. Belew, PhD, Robert B. Skineer, Jr., M. D., Eaglstein N. Fred, D. O. Uniwersytetu centrum Tenessee Nauk Zdrowia w Connecticut, w sprawie 4 przypadków 10 - 25 letniego okresu leczenia postaci skórnej łuszczycy, wyleczonych w okresie kilku miesięcy doustnym podawaniem Nystatyny.
Więcej…
środa, 08 lutego 2012
admin
Analizując wyniki procesu leczenia grzybic Candida, dochodzę do wniosku, iż w około 40% przypadków występuje równoczesna nietolerancja glutenu - białka zawartego w większości produktach zbożowych. Wyłączenie z diety produktów żywnościowych zawierających to białko, zdecydowanie przyspiesza proces powrotu do zdrowia. Z tego powodu przedstawiam Państwu poniżej szczegółowy opis roli glutenu w maskowaniu objawów grzybicy.
Wiadomości ogólne W XX wieku, poprzez selekcję odmian pszenicy podwyższono zawartość w niej glutenu z 50 do 90%. Uzyskano dzięki temu lepszy smak i kruchość wypieków. Zgodnie z Kodeksem Żywieniowym Światowej Organizacji Zdrowia FAO/WHO (dane z 2000 roku), jako żywność bezglutenową określa się produkty naturalne niezawierające glutenu oraz wytworzone ze zbóż, z których usunięto gluten. Dopuszcza się w nich obecność 0,2g glutenu w 1 kg suchej substancji. Za produkty bezglutenowe w USA i Kanadzie uważa się te, które wyprodukowane są jedynie z surowców naturalnie bezglutenowych. W Europie natomiast i w Polsce używa się terminu określającego produkt spożywczy jako ,,bezglutenowy w technologii", co oznacza, że mogą być wytworzone ze zbóż glutenowych, z których usunięto ten składnik. W Polsce, zgodnie z normą A-04026 dopuszczalna zawartość gliadyny (składnika glutenu) może wynosić 1 mg na 1 kg suchej masy. Taki produkt oznaczany jest symbolem przekreslonego kłosa lub napisem ,,Produkt bezglutenowy".
Więcej…
niedziela, 05 lutego 2012
admin
Uwagi ogólne Znane jest stare powiedzenie, aby wroga zniszczyć należy go dobrze poznać. W procesie leczenia wymagany jest odpowiedni zasób wiedzy ze strony lekarza, dotyczący leczenia tej choroby oraz ścisła współpraca z pacjentem. Celem tego jest uzyskanie pełnej kontroli ze strony lekarza nad przebiegiem leczenia, ewentualnej jego korekty oraz nadzoru nad właściwym stosowaniem diety przez pacjenta.
Błąd jaki popełniają lekarze medycyny akademickiej polega na tym, że cały wysiłek poświęcają wyłącznie na zniszczeniu grzyba antybiotykiem. Bez zmiany sposobu odżywiania, wzmacniania funkcji systemu odpornościowego, stosowania preparatów służących do tzw. odżywiania komórkowego, probiotyków – cały ich wysiłek idzie na marne i w krótkim czasie dochodzi do nawrotu choroby.
Zarodniki grzyba Candida (komórki drożdżaka) od chwili podjęcia próby leczenia, krążą we krwi przez okres 2 - 3 lat i w związku z tym mają potencjalną możliwość wywołania infekcji. Potwierdzam ten smutny fakt swoimi obserwacjami. Zagnieżdżone w narządach wewnętrznych i kiełkujące komórki drożdżaka przekształcają się w grzyba tworząc strzępki grzybni i przerastają cały organizm w czasie kilkunastu godzin. Z tego powodu wzmacnianie systemu odpornościowego powinno być nadrzędnym celem leczenia i codziennej profilaktyki po jego zakończeniu. Pełny powrót do zdrowia trwa około 1 roku, a czas ten jest uwarunkowany długością trwania choroby oraz stopniem uszkodzenia narządów wewnętrznych jakie poczynił grzyb Candida.
Więcej…
niedziela, 05 lutego 2012
admin
Uwagi ogólne Zrozumienie zasad stosowania diety w leczeniu grzybicy, sprawia chorym najwięcej kłopotów. Odżywianie w początkowym okresie w leczeniu grzybicy jest u wielu ludzi pasmem udręki, wyrzeczeń i ograniczeń. Polega na stosowaniu diety opartej na bazie naturalnych środków spożywczych z całkowitą eliminacją cukru i wszelkich z niego wyrobów, mleka i przetworów mlecznych. Nie istnieje jedna uniwersalna dieta dla wszystkich ludzi leczących się z powodu infekcji grzybiczej. Zakres jej stosowania powinno się zawsze dobierać indywidualnie, ze względu na różną wagę ciała, stopień nasilenia objawów chorobowych, liczne odmienności w trawieniu poszczególnych składników pokarmowych. Są chorzy, którzy nie tolerują glutenu zawartego w zbożach, białka soi, mięsa wieprzowego, inni mięsa wołowego, grzybów, surówek lub niektórych rodzajów jarzyn itd. Nie należy jeść pokarmów, które zakłócają proces trawienia lub wywołują alergię.
Więcej…
piątek, 03 kwietnia 2009
admin

Witam jeszcze raz! Proszę zobaczyć film z polskimi napisami na stronie: http://www.igya.pl/rak/czy_pospolity_grzyb_moze_byc_przyczyna_raka_.html
Wysyłam ponownie bardzo ważny mail informujący o przyczynie raka. Z moich doświadczeń, a nawet kilku lekarzy których znam, może to być prawda. Informację tą wysyłam w dwóch postaciach: bezpośrednio i w formacie Worda.
Otrzymany kiedyś plik-tekst Czy pospolity grzyb (Candida albicans) może być przyczyną raka? w formie graficznej (plik był bardzo obszerny) przerobiłem na formę tekstową. Plik tekstowy jest 50 razy mniejszy od pliku graficznego. Ten mail jest naprawdę wartościowy i uważam, że dr Tullio Simoncini ma dużo racji. Proszę o ewentualne poprawki. Proszę zobaczyć film z polskimi napisami na stronie: http://www.igya.pl/rak/czy_pospolity_grzyb_moze_byc_przyczyna_raka_.html
good quality faux christian louboutin peep toe cheap christian louboutin sneakers louboutin imitation usa
Więcej…
wtorek, 31 stycznia 2012
admin
U dzieci najczęściej zakażenie grzybem Candida obejmuje jamę ustną, jelita i narządy trawienne. W związku z tym właściwe stosowanie diety ma podstawowe znaczenia w walce z infekcją grzybiczą. Dieta dzieci zakażonych grzybem Candida powinna być inna niż u osoby dorosłej. Młody organizm cechuje szybszy metabolizm, szybsza przemiana wodno - elektrolitowa oraz znacznie większe zużycie glukozy i tłuszczów jako materiału energetycznego. Powinna więc zawierać pokarmy, które zaspokoją jego potrzeby żywieniowe niezbędne dla wzrastania i rozwoju. Zbytnie ograniczenie węglowodanów spowodowałyby istotne zaburzenia funkcjonowania mózgu, takie jak ospałość, brak energii oraz silne rozdrażnienie. Najlepszym pokarmem dla małego dziecka jest mleko matki. O ile jednak zdecydujecie się Państwo na karmienie sztuczne, to w leczeniu Candida można zastosować wyłącznie mleko hydrolizowane - Nutramigem lub Pro Sobee 1 i 2 - oparte na białku soi. Bezwzględnym przeciwwskazaniem do stosowania Pro Sobee jest alergia na białko soi.
Więcej…
wtorek, 31 stycznia 2012
admin
Najczęstsze błędy w żywieniu dzieci polegają na:
* zbyt krótkim karmieniu niemowląt wyłącznie piersią – powinno karmić się niemowlę piersią do 6 miesiąca życia i kontynuować je po wprowadzeniu pokarmów uzupełniających do 12 miesiąca życia dziecka, * zbyt wczesnym wprowadzaniu produktów zbożowych, mięsa i słodzonych napojów, * zbyt małym i zmniejszającym się wraz z wiekiem spożyciem świeżych różnokolorowych warzyw oraz owoców, * wprowadzeniu do diety cukru, słodyczy, ciast, słodzonych napojów i innych produktów wysokoprzetworzonych, * spożywaniu zbyt małej ilości pierwiastków śladowych, wapnia, magnezu, krzemu, żelaza, potasu, a zbyt dużej ilości sodu (soli).
Więcej…
poniedziałek, 30 stycznia 2012
admin
Dieta matki karmiącej chorującej na grzybice
Dieta matki karmiącej, chorującej na grzybicę powinna zawierać wszystkie składniki odżywcze w wystarczającej ilości. Zasady jej stosowania są takie same jak dla wszystkich innych chorych osób.
Proponuję więc:
1. Wprowadzić do diety różne rodzaje białek - jaja, białko zwierzęce - mięso wołowe, chudą wieprzowinę, drób, mięso z królika; ryby oraz białka roślinne - migdały nieprażone, orzechy laskowe, nerkowce. Wszystkie rodzaje białek powinny być spożywane w większej ilości niż zalecane w leczeniu grzybicy, ale razem z jarzynami surowymi i gotowanymi. Mleko można spożywać naturalne ,,ze wsi”, ale polecane są produkty fermentowane – kefir, jogurt, mleko zsiadłe. Rośliny strączkowe należy włączać ostrożnie, gdyż mogą wywoływać wzdęcia.
Więcej…
|
Czytaj więcej...